Linde AG

Linde AG er et tysk industrikonsern med hovedkontor i München. Det ble grunnlagt i 1878 av ingeniøren Carl von Linde (1842–1934). Linde fremstiller industrielle og medisinske gasser, planlegger prosessanlegg for mange typer kjemisk industri, samt produserer trucker og hydrauliske systemer av mange slag.

Konsernet er blant annet verdens største produsent av hydrogen og sterkt involvert i bruk av hydrogen som drivstoff for biler (se hydrogenkjøretøy). Linde overtok i 2000 det svenske konsernet AGA, som også har virksomhet i Norge. I 2017 hadde konsernet en omsetning på over 20 milliarder amerikanske dollar med rundt 58 000 ansatte.

Det opprinnelige selskapet (Linde Eismaschinen) laget kjøleutstyr konstruert av Carl von Linde til bruk i blant annet bryggerier. I 1895 utviklet han også en metode for fremstilling av flytende luft (se Lindes kuldemaskin) og senere utskilling av rent oksygen, som ble grunnlaget for konsernets gassvirksomhet. Maskinproduksjonen startet i 1904 da Linde og Hugo Güldner med partnere grunnla Güldner Motoren-Gesellschaft. Selskapet laget motorer og traktorer til det i 1929 gikk inn i Linde-konsernet. Lindes virksomhet innen kjøleteknikk ble solgt i 2004.

Ingeniørdivisjonen til Linde har prosjektert flere norske anlegg, blant annet for flytende naturgass (LNG) på Melkøya (Snøhvit-prosjektet), Kårstø og Kollsnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg