Linde (bedrift)

Artikkelstart

Linde AB er et svensk industrikonsern som fremstiller industrielle og medisinske gasser og tilhørende utstyr. Det ble grunnlagt i 1904 som Aktiebolaget Gas-accumulator, og het frem til 2020 AGA AB. I 2000 ble det overtatt av det tyske konsernet Linde AG. Selskapet har hovedkvarter i Lidingö ved Stockholm. I 2018 hadde Linde omsetning på omtrent 28 milliarder dollar og omtrent 80 000 ansatte globalt.

Historikk

Ved stiftelsen i 1904, da under navnet AGA, overtok selskapet Svenska Carbid- och Acetylen AB, som ble grunnlagt i 1899, med virksomhet innen belysning og sveising med acetylen. I 1909 ble selskapet reorganisert og het fram til 1964 Svenska Aktiebolaget Gas-accumulator. Nils Gustaf Dalén satt som sjef i perioden 1909–1937. Daléns oppfinnelser innen fyrbelysning, blant annet Aga-lys og solventil, var fundamentet for selskapets ekspansjon. Senere startet selskapet også produksjon innen biler, filmteknologi (AGA-Baltic), radio- og TV-apparater, varmeteknikk (AGA-komfyren fra 1929, radiatorer), medisinske apparater, batterier (Tudor) og fryseteknikk. I 1980–årene ble gassvirksomheten rendyrket.

Virksomhet i Norge

I 1908 etablerte AGA Norsk Aktieselskap Gasaccumulator, som senere fikk navnet Norgas, med produksjon av apparater og materiell for blant annet gass-sveising, elektrisk sveising og skjæring og fyrbelysning. I 1983 overtok AGA gassdivisjonen i Norgas, og AGA AS ble fra 2000 et datterselskap av Linde AG. Selskapet produserer gasser til industri og sykehus, blant annet luftgass (oksygen, nitrogen, argon) i Oslo og på Tjeldbergodden i Aure, Møre og Romsdal (produksjon fra 1997, også LNG-anlegg) og karbondioksid («kullsyre») i Oslo og Sarpsborg. Den norske avdelingen har hovedkontor i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg