Linbu

Artikkelstart

Linbu er en nyreligiøs bevegelse inspirert av vestlig esoterisme, særlig i form av læren til Georgij Ivanovitsj Gurdjieff. Bevegelsen ble stiftet Hallstein Farestveit (alias Linbu, født 1937) og Lillian Birgitta Agvald (født 1950) i Sverige i 1976. Den har vært omdiskutert på grunn av sin sekteriske organisasjonsform og på grunn av den asketiske livsførselen som er blitt pålagt medlemmer av gruppen.

Faktaboks

Også kjent som

Glädjens och Solens samfunn

Solicenter

Lære

Linbu-skolen understreker menneskets bundethet; til illusjonen om at ens vilje er fri, at man har en udødelig sjel og at man tror man er «våken» selv om man egentlig er i en søvntilstand. Tilsvarende understrekes det hvor krevende det er å få forløst bevissthetens potensielle evner. Det skjer gjennom den såkalte «fjerde veien», som inkluderer og fullbyrder de tre tradisjonelle veier: Fakirens vei, Munkens vei og Yogiens vei. Dette skal føre til at negative følelser blir eliminert. Sentralt står det såkalte enneagrammet, bestående av en trekant og en heksagon i en sirkel, hvorved menneskenaturen kan analyseres og bearbeides.

Utbredelse

Det finnes små grupper av tilhengere i flere vestlige land. Bevegelsen eier flere gårder i Sverige, blant annet i Hedekas og Älmhult, og driver kunst- og håndverkssenteret Arcena Solicentrum i Killeberg. Den norske stiftelsen Linbusamfunnet har et senter på Kolbotn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg