Limoges

Artikkelstart

Limoges er en by i Frankrike, i regionen Nouvelle-Aquitaine, hovedstad i departementet Haute-Vienne og den tidligere provinsen Limousin. Byen ligger ved elven Vienne på vestskråningen av Massif central. Den har 132 175 innbyggere (2017), med forsteder 208 705 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
limˈå:ʒ

Kaolinforekomstene i omegnen gav 1770 grunnlag for opprettelsen av en porselensindustri som er blitt Frankrikes fremste. Ellers finnes det beklednings-, næringsmiddel- og elektroteknisk industri i byen. Limoges er en viktig handels- og administrasjonsby, og er i tillegg jernbaneknutepunkt. Byen er bispesete. Universitet i Limoges ble grunnlagt i 1808, stengt i 1840 og gjenåpnet i 1965.

Det finnes flere vakre middelalderbyggverk i byen, blant annet Saint-Étienne-katedralen (påbegynt 1273) og Saint-Michel-des-Lions-kirken (1400-tallet). Bispepalasset i barokk fra 1700-tallet er nå museum. Byen har keramikkskole, museer for keramikk, porselen og emalje.

Historie

Limoges var det gallisk-romerske Augustoritum (av latin ritum, 'vadested') og de galliske lemovikers hovedstad. Var svært utsatt under stridene mellom visigoter og frankere, og senere engelskmenn og franskmenn. På 1000-tallet oppstod den berømte emaljeindustrien; særlig blomstret emaljemaleriet på 1500-tallet. Limoges ble tidlig en viktig handelsby og kultursenter, blant annet for trubadurlitteraturen i middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg