Limbe

Minnesmerke i Limbe over den engelske misjonæren Alfred Saker.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Limbe er en by i Kamerun, i provinsen Sud-Ouest («Southwest»). Limbe har en befolkning på 123 777 innbyggere (projeksjon 2020). Byen ligger ved Atlanterhavskysten, med Kamerunfjellet i bakgrunnen, med vesentlig små hus spredt over et vidt område med små åser.

Limbe har enormt med nedbør, men på klare dager kan øya Bioko i Ekvatorial-Guinea skimtes i det fjerne. Årlig nedbørsmengde er på 1 170 mm per år, mens gjennomsnittstemperaturen er på bare 20 oC.

Byen utgjør et administrativt senter og et handelssenter og har utdanningsinstitusjoner, inklusive skole for sykepleiere. Byen preges ellers av fiske, offshore oljeutvinning samt raffineringsanlegg, og noe turisme med hoteller og restauranter. Med vulkansk grunn er det lite egnede badestrender, men byen har botanisk hage og park, og en dyrehage der ulike arter av aper er fremtredende.

Limbe har ingen egen kommersiell havn, men en militærbase er beliggende sørøst byen, utstyrt med havn. Det er også et nærliggende oljedepot vest for byen med egen utskipningshavn.

Historie

Byen var tidligere, opp til 1982, kjent som Victoria – et navn den engelske baptistmisjonæren Alfred Saker ga byen da han grunnla den i 1858, etter at han hadde oppnådd å få kongen av det nærliggende Isubu-samfunnet Bimbia til å selge deler av sitt rike. Bimbia hadde vokst seg sterke på slavehandel med portugisiske, hollandske og engelske sjøfolk over flere hundre år, men gikk fra midten av 1800-tallet med på å avstå fra denne.

Noen av de første innbyggerne av Victoria var hjemvendte tidligere slaver og Isubu-folk fra Bimbia. Victoria fortsatte å vokse på handel med engelskmenn og tyskere, mens byen forble i misjonens eie helt frem til den ble overlevert til tysk kontroll ved starten av tysk kolonimakt i landet i 1887. Den kom igjen under engelsk kontroll fra 1915, i forbindelse med første verdenskrig.

Victoria fortsatte sin vekst blant annet basert på handel med palmeolje. Fra tiden etter andre verdenskrig ble byen blitt omgitt av voksende plantasjer for produksjon av kakao, palmeolje, gummi og bananer, noe som ga byen nytt liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg