Lillunn

Plagg i pledd fra Lillunns visning på Oslo Fashion Week i 2012.

Lillunn
Av /NTB.

Artikkelstart

Lillunn er en norsk bedrift som produserer klær av pledd. Bedriften ble etablert av Unn Søiland Dale i 1953 og het da Lillunn Sport A/S, senere endret til Lillunn a/s Design of Norway.

Historie

Lillunn-gründer Unn Søiland Dale (til venstre), sammen med sin sekretær på Lillunns kontorer i 1962. Søiland Dale ble første kvinnelige medlem i Norges Industriforbund.
Lillunn-kontoret 1962
Av /Marius of Norway.

Lillunn var Unn Søilands kallenavn som barn, «lille Unn», og Sport ble hentet fra betegnelsen sportsgenser som var den vanlige betegnelsen på strikkegensere da bedriften ble etablert. Lillunn hadde stor produksjon av håndstrikkede gensere og organiserte i sin tid over tusen hjemmestrikkere som forsynte både det norske og utenlandske markedet med håndstrikkede «Norwegian sweaters». Genserne ble strikket i Unn Søiland Dales egne design, samt tradisjonelle kofter slik som Setesdal. Lillunn Sport eksporterte håndstrikk for 500.000 kr i 1958 ifølge Stavanger Aftenblad.

Fra 1970-tallet startet Unn Søiland Dale produksjonen av kåper og jakker sydd av ullpledd. Hun brukte også mønstre med norske dyremotiver som blant annet isbjørn og reinsdyr, av den norske kunstneren Thorolf Holmboes tegninger fra Berger fabrikker. Kolleksjonen av pledd, «plaid-à-porter», oppnådde enorm interesse både i utlandet og i Norge. Lillunn Sport A/S har produsert en rekke modeller i forskjellige farger og mønstre, der plaggene med isbjørn- og reinsdyrmotiv går igjen. Bruken av pledd var inspirert av bruken av pledd på dekk på cruiseskip.

Unn Søiland Dales datter Vigdis Yran Dale arvet bedriften i 2002, og ledet den frem til 2015, da hun solgte den til den norske designeren Elisabeth Stray Pedersen. Pedersen flyttet fabrikken fra Drammen til Oslo, men videreførte produksjonen med vekt på norske materialer og produksjon i Norge. I tillegg til å bruke de tradisjonsrike designene, pledd og pleddprodukter med Marius-mønster, selger hun også egne kolleksjoner under merket E.S.P.

Elisabeth Stray Pedersen vant i 2019 Jacob-prisen for sitt arbeid med å videreføre bedriften.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg