Lillienskiold – slekt etter Hans Schmidt

Den eldre slekt stammer fra Hans Schmidt, borger i Tønder i Sønderjylland. Han hadde fire sønner som alle slo seg ned i Bergen. Blant disse var kgl. kommissarius, overhoffrettsassessor Hans Hanssøn Schmidt (1610–81), som eide setegården Losna i Sogn og en del av Giskegodset og ble adlet med navnet Lillienschiold 1676, stiftsskriver i Bergen Niels Hanssøn (død før 1678) til Lysekloster og Lundegård på Fyn, og slottsskriver på Bergenhus Peder Hanssøn (1617?–1678). H. H. Lillienschiold var far til amtmann i Finnmark Hans Hansen Lillienschiold (1650–1703) til Hop og amtmann i Romsdal og Nordmøre, kanselliråd Jonas Lillienskiold (ca. 1651–1691) til Herdla. Den adelige gren av slekten døde ut med førstnevntes sønnesønn 1748. Jonas Lillienskiolds datter Cecilia Christine ble gift med proprietær Morten de Svanenhielm til Svanøy, og deres sønn var kjøpmann i Christianshåb på Grønland Jonas Lillienschiold de Svanenhielm (1726–1801). – Peder Hanssøn var far til biskop i Bergen Niels Smed (1655–1716).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. desember 2016 skrev Per Johannes Christoffersen

Hei
Hvordan går man fram for og dokumentere at man har rett til navnet Lillienschiold
Min mor Inger Kristine Digernes Berge er utgangspunktet mitt.

15. desember 2016 svarte Jon Gunnar Arntzen

Navneloven av 2002 fastslår at et navn kan tas som etternavn dersom flere enn 200 personer i Norge bruker navnet. Dersom det er færre som bruker det, må alle som bærer navnet, gi sitt samtykke.

Ifølge Statistisk sentralbyrås oversikt over etternavn er det for tiden "færre enn 4 eller ingen" som bruker dette navnet som etternavn; dersom det er noen som bruker det, må de altså samtykke.

Kravet om samtykke gjelder likevel ikke dersom den som ønsker å bruke navnet som etternavn, kan dokumentere at minst én av hans/hennes foreldre, besteforeldre, oldeforeldre eller tippoldeforeldre brukte navnet som etternavn eller mellomnavn.

Krav om endring av etternavn meldes til folkeregisteret på eget skjema.

15. desember 2016 skrev Per Johannes Christoffersen

I dette slektsnavnet er det 2 skrivemåter har jeg oppservert, Lillienskjold og Lillienschiold, er begge like beskyttet ?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.