Lillestrømdrakt

Lillestrømdrakt for kvinner
Av .

Artikkelstart

Lillestrømdrakt er folkedrakter knyttet til Lillestrøm i Akershus. Draktene er utformet av Ellen Hågensen og Grethe Hetlevik, og er fritt komponerte drakter uten rot i folkedraktskikken i området. Draktene ble lansert i 1998, da Lillestrøm fikk status som by,

Draktdeler, kvinne

Drakta består av stakk i svart ullstoff, med banddekor i ull og fløyel nederst, belte med fangband av tilsvarende vevde band med rosemønster, og ei lomme som henger i beltet. Aller nederst er stakken kantet med samme stoff som livet lages i.

Livet er i gult damaskvevd stoff i kunstfiber, og er kantet med vevde band. Jakka er i samme stoff som stakken, med slag som er trukket med stoffet fra livet. Skjorta er i terylene, med biser på kragen, bringa og håndlinningene.

Som hodeplagg er det lansert et band av samme type som beltet. Det brukes svarte strømper.

Draktdeler, mann

Lillestrømdrakt for menn
Av .

Drakta består av lang bukse og kort jakke i svart ullstoff. Jakka er dobbeltspent med messingfargede knapper, men kneppes ikke. Den har ståkrage og nedbrettede slag, og er fôret med vestestoffet som synes på slagene. Nederst på buksebeina er det splitt med dekor av vestestoffet. Vesten er dobbeltspent, og lages i samme stoff som livet på kvinnedrakta. Skjorta er i terylene som til kvinnedrakta.

Det er utviklet eget draktsølv til Lillestrømdrakta: ei stor og ei lita sølje, mansjettknapper, ørepynt og nåler til trøyeslagene. Sølvet er forgylt, og det har motiv av hestehoder, hentet fra kommunevåpenet til Skedsmo, samt motiv av bjørkeløv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg