Faktaboks

Lillehammer Tilskuer

Lillehammers Tilskuer

Forside av Lillehammer Tilskuer
I 1841 skiftet avisen navn fra Oplands-Tidende til Lillehammer Tilskuer.
Forside av Lillehammer Tilskuer
Nasjonalbilioteket .

Lillehammer Tilskuer var en dagsavis på Lillehammer. Avisen ble grunnlagt i 1837 som Oplands-Tidende og het fra 1841 Lillehammer Tilskuer.

Lillehammer Tilskuer var en høyreavis, men hadde fra 1930 et teknisk og redaksjonelt samarbeid med senterpartiavisen Gudbrandsdølen. I 1990 ble de to avisene fullt sammenslått som Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer. Denne ble i 1997 slått sammen med den tidligere arbeiderpartiavisen Dagningen til Gudbrandsdølen Dagningen.

Historie

Lillehammer Tilskuer fører historien tilbake til 1837 da boktrykker Hans Jensen Selmer kom til Lillehammer og startet Oplands-Tidende. Boktrykkeren hadde ingen journalistiske ambisjoner, avisen skulle være grunnlaget for trykkerivirksomheten. Selmer fikk etter hvert med seg kjøpmann Ludvig Wiese som redaktør. På dette tidspunktet var Lillehammer ennå bare en kjøpstad med 500 innbyggere.

«Alt for folket og så meget som mulig ved folket,» var det krevende motto Oplands-Tidende ga seg selv i programerklæringen. I starten var avisen stort sett refererende, men tonen ble skarpere da bergenseren Wiese tiltrådte som redaktør. Selmer var opptatt av måteholdssaken, i en tid og i et miljø hvor brennevin var daglig drikk for mange.

Navneskifte

Avisen skiftet navn til Lillehammers Tilskuer i 1841 og fikk litteraten Sylvester Sivertson som redaktør. Han var fra Skjåk, studerte i Christiania en periode og ble Henrik Wergelands nære venn og kampfelle. De to arbeidet blant annet sammen i Statsborgeren, der Wergeland var redaktør.

Christiania-bladene var i en periode stengt for Wergeland, og Tilskueren og Christiansands posten var de to avisene som ga spalteplass til ham. Da Morgenbladet i 1841 refuserte et av Wergelands mest kjente dikt, «Mig selv», sendte han det til sin venn på Lillehammer. Diktet sto på trykk i Lillehammer Tilskuer 20. april 1841.

Sivertson ble en av de første norske redaktører i heldagsstilling. Han forbedret den provinsielle avisen på Lillehammer og fikk til en iøynefallende modernisering av nyhetstjenesten. Sivertson sluttet etter snaue to år.

Økt konkurranse

Lillehammers Tilskuer hadde deretter en omskiftende tilværelse. I 1875 overtok boktrykker Andreas Bye utgivelsen på et tidspunkt opplaget skal ha ligget på rundt 50. Bye overtok i en framgangsrik periode for byen, etter mange års stillstand. Bladet gikk godt og plasserte seg på den politiske høyresiden. Etter hvert fikk Tilskueren konkurranse, først med Framgang i 1886, seinere med flere småaviser i distriktet. Den store konkurrenten Gudbrandsdølen ble grunnlagt i 1894.

Bye døde i 1905, og familien solgte avisen to år seinere til sogningen Sølfest Ørn. Etter at Ørn gikk bort, hadde Tilskueren raske redaktørskifter, men flere av dem som var innom, ble seinere kjente pressemenn. En av dem var Harald Torp, lillehamring av fødsel, seinere redaktør og direktør i Adresseavisen i mange år. En annen var Anders Uchermann Sandvig, seinere sjefsekretær i Aftenposten.

I 1930 var det slutt for Tilskueren. Økonomien skrantet som i så mange aviser på den tiden, og bladet ble oppkjøpt av Hans P. Lødrup og slått sammen med Gudbrandsdølen til det vi kan kalle «Nye Gudbrandsdølen».

Fakta

  • Oplands-Tidende: første nr. 25.7.1837, første utg. Hans Jensen Selmer. Siste nr. 30.12.1840
  • Skift et navn til Lillehammer Tilskuer: første nr. 2.1.1841, siste nr. 9.10.1855.
  • Skift et navn til Kristians Amtstidende 3.10.1855–31.12.1859, så til Lillehammer Tilskuer 3.1.1860 (Lillehammers Tilskuer fra nr. 95, 1894), siste nr. 30.7.1930.
  • Deretter slått sammen med Gudbrandsdølen fram til 22.9.1944 under tittelen Gudbrandsdølen.

Opplag

  • 5300 (1920)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ramberg, Knut og Hosar, Kristian (1994–2007): I døgnets tjeneste: Avishuset Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuers historie, tre bind.
  • Teigum, I.(1997): Sylvester Sivertson, Publicist.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg