Lille Prestskjær fyr

Lille Prestskjær fyrstasjon i Rogaland.

Artikkelstart

Lille Prestskjær fyr er en fyrstasjon i innløpet til Rekefjord i Sokndal kommune, i Rogaland. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1895, og automatisert og avbemannet i 1973.

  • Tårnets høyde: 20.8 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 23,5 meter.
  • Lysvidde: 11,6 nautiske mil.
  • Lyskarakter: Iso W 2s

Navnet

Fyrstasjonen kalles også Litle Prestskjeret fyr og har navn etter skjæret den står på. Det tilhørte tidligere prestegården i Sokndal.

Historikk

Rekefjord leder inn mot tettstedet Hauge og på begge sider er det store bergverk som sender mye av sine produkter ut i verden med skip. Fyrstasjonen ble bygget for å trygge denne innseilingen.

Skjæret den ble plassert på var som navnet antyder lite, og lå værhardt til. Det ble derfor reist et fyrtårn av støpejern på en kraftig steinsokkel. Inne i tårnet ble det innredet en bolig for fyrvokteren og hans familie fordelt over fem etasjer. I etasjen like under fyrlykta, i det minste rommet, bodde reserveassistenten. På utsiden ble det støpt et solid naust i betong. Bryggerhus og vedbod ble plassert på naboøya Store Prestskjær. Over det smale sundet mellom skjærene ble det i første omgang bare strukket en wire med en båtmannsstol. Først etter noen år ble det bygget en bro over sundet.

I 1955 fikk fyret elektrisk strøm. Da fyrstasjonen ble avbemannet ble lyktehuset fjernet, og erstattet av en liten lykt. Fyrstasjonen ble stående tomt i 28 år før familien Midtbø fikk leie det av Kystverket. De pusset opp fyret og har tatt imot gjester siden 2004 . Fyret kan nås fra land over to gangbroer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg