Mannsbunad fra Lier

Det brukes både lange og stutte bukser til bunaden.

Mannsbunad fra Lier
Av .

Mannsbunaden fra Lier ble skapt etter at Lier hadde fått en kvinnebunad, da det kom ønske om en egen mannsbunad. Kommunen opprettet på oppfordring fra leikarringen på Tranby, Høgdaringen, en bunadkomité i 1980 for å skape bunaden. En forsøkte å registrere gamle plagg i privat eie, men det kom ikke fram så mye. Men det ble funnet en mannsvest fra omkring 1850, og en valgte å bygge bunaden rundt denne. Bunaden ble presentert i 1982.

Faktaboks

Utkastet til bunaden ble utarbeidet av skreddermester Fridtjof Fredriksen, som satt i den kommunale komiteen. Tanken var at bunaden skulle være en nøytral kledning komponert omkring den gamle vesten. I dag produseres bunaden både etter mål og som konfeksjonssøm.

Draktdeler

Trøye

Bunaden har trøye i svart drapé, med liggende krage og slag. Kragen er belagt med fløyel. Trøya er dobbeltspent med fem par sølvknapper, men kan ikke kneppes. Ved ermesplittene er det tre sølvknapper.

Vest

Den gamle vesten er fra Holtmark i Sylling, er dobbeltspent og har sjalskrage. Stoffet i bunadvesten er i svart og hvitt ullstoff, og ligner den gamle vesten i uttrykket, uten å være en nøyaktig kopi. Snittet i den gamle vesten er ikke nøyaktig kopiert. Vestestoffet ble opprinnelig håndvevd av Berit Røed Sollid, men er i dag maskinvevd.

Bunadvesten kneppes med fire par sølvknapper og har spensel i ryggen.

Bukse

Det er valgfritt med lang eller kort bukse til bunaden. Begge lages i samme stoff som trøya, og de har klaff som kneppes med sølvknapper til linninga foran. Knebuksa har knesplitt med tre sølvknapper og spenne.

Skjorte

Den første tida var det ikke egen skjorte til bunaden. Det ble brukt ei standard hvit bunadskjorte i bomull. Sonja Reiersgård, som i dag leverer kvinnebunaden, lagde egen skjorte til mannsbunaden. Den er i lin eller bomull, og har broderi på halskrage og ermelinninger. Broderiet er inspirert av fargene på vesten og av navnet St. Hallvard.

Strømper og band

Til knebuksa brukes det ullstrømper i ubleiket hvit ull, og det er komponert egne vevde strømpeband til bunaden. Disse knytes utenpå strømpene og under knelinninga på buksa. Til langbuksa er det ikke bestemt noe om strømper.

Tilbehør

Det er ikke noe eget hodeplagg til bunaden. Det er etter hvert blitt lansert et mangefarget silketørkle, som knytes utenpå skjortekragen.

Metall

I den første tida bunaden var i bruk, var det ikke eget sølv til den. I 1993 designet gullsmedmester Gunnar Horgen sølv til bunaden på oppfordring av skreddermester Fredriksen. Det består av en dobbel halsknapp med heng, utformet som nål til å feste i halsen, mansjettknapper og alle knappene på trøye, vest og bukse. Sølvet bærer navnet St. Hallvard, og sagnet om denne helgenen er inspirasjonskilden til sølvet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg