Liechtenstein er det regjerende fyrstehus i fyrstedømmet Liechtenstein. Slekten er svært vidt forgrenet, og det finnes i dag tallrike prinser av Liechtenstein.

Faktaboks

Uttale
lˈixtənʃtain

Huset Liechtenstein eide tidligere store godser i Østerrike, Böhmen, Mähren og Schlesien, til sammen mer enn 5 millioner dekar; godsene i nåværende Tsjekkia og Polen gikk tapt i 1945, men slekten eier fortsatt 350 000 dekar land i Østerrike.

Den eldste kjente stamfar for huset Liechtenstein er Hugo av Liechtenstein, som er nevnt i 1143. Familien fikk riksfyrsterang i Det tysk-romerske riket i 1608, og samtidig ble deres besittelser Kromau og Ostrau i Mähren opphøyet til fyrstedømme med navnet Liechtenstein. Dette fyrstedømmet ble senere avstått til en yngre gren av slekten. I 1613 og 1620 kom slekten i besittelse av hertugdømmene Troppau og Jägerndorf i Schlesien. Senere ble de riksumiddelbare lenene Vaduz og Schellenberg ved Rhinen kjøpt inn, og i 1719 ble disse lenene omgjort til det nåværende fyrstedømmet Liechtenstein. Slektens overhode residerte ikke i fyrstedømmet før i 1918.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg