Liechtenstein (fyrstehus)

Artikkelstart

Liechtenstein er det regjerende fyrstehus i fyrstedømmet Liechtenstein. Slekten er svært vidt forgrenet, og det finnes i dag tallrike prinser av Liechtenstein.

Faktaboks

Uttale
lˈixtənʃtain

Huset Liechtenstein eide tidligere store godser i Østerrike, Böhmen, Mähren og Schlesien, til sammen mer enn 5 millioner dekar; godsene i nåværende Tsjekkia og Polen gikk tapt i 1945, men slekten eier fortsatt 350 000 dekar land i Østerrike.

Den eldste kjente stamfar for huset Liechtenstein er Hugo av Liechtenstein, som er nevnt i 1143. Familien fikk riksfyrsterang i Det tysk-romerske riket i 1608, og samtidig ble deres besittelser Kromau og Ostrau i Mähren opphøyet til fyrstedømme med navnet Liechtenstein. Dette fyrstedømmet ble senere avstått til en yngre gren av slekten. I 1613 og 1620 kom slekten i besittelse av hertugdømmene Troppau og Jägerndorf i Schlesien. Senere ble de riksumiddelbare lenene Vaduz og Schellenberg ved Rhinen kjøpt inn, og i 1719 ble disse lenene omgjort til det nåværende fyrstedømmet Liechtenstein. Slektens overhode residerte ikke i fyrstedømmet før i 1918.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg