Lidingö

Fra Ropsten på fastlandet fører veg- og jernbanebru over sundet Lilla Värtan til Lidingö.

Av /Stockholms stadsmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Lidingö, by i Uppland i Sverige, i Stockholms län; inngår i byregionen Stor-Stockholm; 42 957 innbyggere (2016). Lidingö ligger på øya av samme navn i Stockholms indre skjærgård like nordvest for Stockholm sentrum, og er å betrakte som en bydel i Stockholm.

Lidingö fikk bruforbindelse med fastlandet på begynnelsen av 1800-tallet. Snart begynte velstående stockholmere å bygge lystgårder og sommerhus på øya, og fra midten av århundret ble bosettingen mer permanent. Tidlig på 1900-tallet fikk øya en elektrisk forstadsbane, og samtidig pågikk en storstilt utparsellering av villatomter. I 1926 fikk Lidingö bystatus. Senere på 1900-tallet kom rekkehus og boligblokker. I dag er bare mindre deler av øya ubebygd. Lidingö kommune har et areal på 31 km2 og 47 185 innbyggere (2018). Til kommunen hører foruten hovedøya noen mindre holmer.

Mange organisasjoner har kurssteder og utdanningssentre i kommunen. Blant Lidingös større virksomheter merkes AGA AB, med konsernhovedkontor på Lidingö, og flere konsulentforetak.

Billedhuggeren Carl Milles' hjem på Lidingö er nå skulpturmuseum (Millesgården). Hvert år arrangeres terrengløpet Lidingöloppet med mange tusen deltakere. Deler av kommunen er utlagt som naturreservat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg