Liberias utenrikspolitikk

Artikkelstart

Liberias tradisjonelt nære forhold til USA har preget utenrikspolitikken i landet helt siden landets opprinnelse på 1800-tallet. USA bygde ut sitt militære nærvær i Liberia under andre verdenskrig, og under den kalde krigen var Liberia amerikanernes viktigste lyttepost i Afrika, blant annet med en Omega satellittstasjon. USA bygde også ut Roberts internasjonale flyplass til en av Afrikas største og mest trafikkerte. Denne ble blant annet brukt under transport av våpen til den angolanske opprørsbevegelsen UNITA.

Under president Samuel Doe (1980–1989) økte USA støtten til Liberia, og i 1982 mottok landet mer amerikansk bistand per innbygger enn noen annen afrikansk stat. USA gav også sin tilslutning til valgresultatet i 1985, som åpenbart var basert på juks. Drapet på Doe i 1990 og den påfølgende borgerkrigen svekket USAs forbindelser til Liberia, men landet var fortsatt en aktør i konflikten, og Liberia hadde forventninger til at USA skulle gripe militært inn for å gjenskape orden. Dette skjedde ikke, men USA støttet Nigeria i arbeidet for å etablere og sette inn fredsstyrker fra ECOWAS.

Etter borgerkrigens slutt i 2003 er USA blitt Liberias fremste bistandsyter, og det spesielle historiske forholdet ble understreket ved at president George W. Bush inkluderte landet i sin Afrika-reise i 2008. Kina har inkludert Liberia i sine fremstøt for å utvikle et politisk og økonomisk fotfeste i Afrika, og president Hu Jintao besøkte landet i 2007. Også Norge har gitt støtte til Liberias gjenoppbygging; utviklingsminister Erik Solheim besøkte landet i 2007.

Etter krigen har Liberia gjenopptatt sitt engasjement for regionalt samarbeid, blant annet gjennom Mano River Union sammen med Guinea og Sierra Leone, samt ECOWAS. En ikke-aggresjonsavtale med Sierra Leone ble inngått i 2007. Særlig Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea og Sierra Leone har spilt en viktig rolle i utviklingen i Liberia.

Liberias økonomiske og politiske stabilitet ble i 2014 truet av ebola-epidemien som oppsto i Guinea i 2013, og som rammet Liberia i 2014–2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg