Etter forfatningen av 1986 er Liberia en presidentstyrt og enhetsstatlig republikk. Presidenten er statsoverhode, regjeringssjef og militær øverstkommanderende. Presidenten velges i allmenne valg for en fornybar seks års periode. Lovgivende myndighet er formelt lagt til en tokammerforsamling, bestående av et senat med 30 medlemmer og et representanthus med 64 medlemmer. Begge velges i allmenne valg, senatet for ni år og huset for seks. Det amerikanskpregede styresettet ble lenge (1877–1980) kontrollert av the True Whig-partiet, et parti av etterkommere av amerikanske slaver.

Under borgerkrigen fra 1990 til 2003 var ingen politiske organer i normal funksjon. Som et ledd i fredsavtalen 2003 ble det innsatt en nasjonal overgangsregjering og et overgangsparlament for to år. De ordinære valgene høsten 2005 var et forsøk på å få det politiske systemet til å fungere igjen.

Administrativt er landet formelt inndelt i femten fylker styrt av statlige embetsmenn. Disse fylkene er igjen inndelt i 90 distrikter. Hovedstaden styres direkte av regjeringen.

Lovverket er preget av den amerikanske modellen. Den øverste rettsinstans er folkets høyesterett med fem medlemmer. Dommere utnevnes av presidenten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.