Liberias politiske system

Artikkelstart

Etter forfatningen av 1986 er Liberia en presidentstyrt og enhetsstatlig republikk. Presidenten er statsoverhode, regjeringssjef og militær øverstkommanderende. Presidenten velges i allmenne valg for en fornybar seks års periode. Lovgivende myndighet er formelt lagt til en tokammerforsamling, bestående av et senat med 30 medlemmer og et representanthus med 64 medlemmer. Begge velges i allmenne valg, senatet for ni år og huset for seks. Det amerikanskpregede styresettet ble lenge (1877–1980) kontrollert av the True Whig-partiet, et parti av etterkommere av amerikanske slaver.

Under borgerkrigen fra 1990 til 2003 var ingen politiske organer i normal funksjon. Som et ledd i fredsavtalen 2003 ble det innsatt en nasjonal overgangsregjering og et overgangsparlament for to år. De ordinære valgene høsten 2005 var et forsøk på å få det politiske systemet til å fungere igjen.

Administrativt

Administrativt er landet formelt inndelt i femten fylker styrt av statlige embetsmenn. Disse fylkene er igjen inndelt i 90 distrikter. Hovedstaden styres direkte av regjeringen.

Rettsvesen

Lovverket er preget av den amerikanske modellen. Den øverste rettsinstans er folkets høyesterett med fem medlemmer. Dommere utnevnes av presidenten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg