Bacchus
Liber er en gammel romersk gud for fruktbarhet. Han ble tidlig identifisert med vinguden Bacchus.

Liber er en gammel romersk gud for fruktbarhet. Han ble tidlig identifisert med vinguden Bacchus og Dionysos, og var derfor særlig gud for vinen. Han gikk ofte under navnet Liber Pater, «Liber faderen».

Faktaboks

Uttale
lˈiber

Liber, hans kvinnelige motsvarighet Libera og fruktbarhetsgudinnen Ceres var sammen beskyttere for allmuen, plebeierne, og hadde et tempel på Aventinen i Roma. Liber betyr «fri» på latin og viser til det viktige frihetsaspektet i kulten av både Dionysos/Bacchus og Liber. Liber kom derfor til å bli en særskilt beskyttelsesgud for frigitte slaver. Med tiden kom kulten av Liber og mytologien rundt ham mer eller mindre til å bli sammensmeltet med Dionysos/Bacchus. Sammensmeltning av forskjellige guder, så kaldt synkretisme, var et vanlig fenomen i polyteistiske religioner i antikken.

Liberalia

Liberalia var den viktigste kultfesten til vingudens ære i Roma og var tilegnet Liber. Den ble avholdt 17. mars hvert år. En viktig del av den var ritualet der unge gutter ble til menn. Ritualet besto i at man klippet av guttene deres hårlokk som de hadde båret som barn som en type amulett (bulla praetexta) og byttet barnets toga (toga praetexta) mot de voksnes toga, toga virilis. Forbindelsen av dette ritualet med Liber skyldes gudens rolle som fruktbarhetsgud.

Under festen ble en statue av en fallos paradert gjennom gatene og masker ble hengt opp i trær. Maskene spilte på forbindelsen mellom kulten av Dionysos/Bacchus/Liber og teateret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg