Lewis Milestone

Faktaboks

Lewis Milestone
Leib Milstein
Uttale
mˈailstoun
Født
30. september 1895, Chisinau, Moldova
Død
25. september 1980, Los Angeles, California, USA

Artikkelstart

Lewis Milestone var en amerikansk filmregissør.

Han var født i Moldova i datidens Russland, men kom i 1913 til USA. Etter å ha gått gradene i Hollywood debuterte han som regissør med The Seven Sinners (1925). Han vant Oscar-priser både for Two Arabian Knights (1928) og All Quiet on the Western Front (Intet nytt fra vestfronten, 1930). Sistnevnte, som er en filmatisering av Erich Maria Remarques berømte roman, regnes stadig som en av de betydeligste antikrigsfilmene.

Milestone fulgte opp med kinosuksessen The Front Page (1931), etter Ben Hechts skuespill. Den ga ham en Oscar-nominasjon for beste regi. Of Mice and Men (Om mus og menn, 1936) var en filmatisering av John Steinbecks roman, og ble Oscar-nominert til prisen for årets film. Under andre verdenskrig laget han blant annet krigsfilmen Edge of Darkness (1943), som er henlagt til det okkuperte Norge.

The Strange Love of Martha Ivers (Mysteriet Martha Ivers, 1946) ga Barbara Stanwyck en sterk rolle som kvinne med fortid. Som sin siste film laget han den påkostede nyinnspillingen av Mutiny on the Bounty (Mytteriet på Bounty, 1962), med Marlon Brando i hovedrollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg