Leviatan

Leviatan og Behemot
Av /Wikimedia images.

Artikkelstart

Leviatan er navnet på den mytologiske urhavsdragen som nevnes flere ganger i Det gamle testamentet og Tanakh. I tekstene beskrives den som ildsprutende, mektig, buktende, sleip, ond og med flere hoder.

Faktaboks

Uttale
leviˈatan
Etymologi
hebraisk livjatan
Også kjent som

leviathan

Ifølge Salme 104, 25–26 ble Leviatan opprinnelig skapt av Gud (Jahve) selv, men valgte å motsette seg sin skaper. Leviatan blir slik et symbol på onde krefter. Flere tekster beskriver en voldsom kamp i tidenes morgen, der Jahve beseirer Leviatan og knuser hans hoder (Jesaja 27, 1) Salme 74, 13–14).

Jobs bok (40–41) knytter Leviatan til Behemot, et annet mytologisk urtidsdyr. I senere jødisk tradisjon finnes en forestilling om at Leviatan og Behemot vil kjempe mot hverandre i den kommende messianske tiden. Moderne bibelvitenskap har forsøkt å identifisere hvilke dyr det kunne dreie seg om. Norske bibeloversettelser oversetter ofte leviatan med krokodille, og behemot med flodhest.

Paralleller

Forestillingen om en kaosdrage som nedkjempes av gudene er kjent fra flere kulturer i Det gamle Midtøsten. I det babylonske skapelseseposet Enum Elish, begynner alt liv med kaosdragen Tiamat, som representerer havet. Forestillingen om en kamp mellom et kaosuhyre og guden Baal finnes også i ugarittekstene: «Hvis du dreper Lothan (Leviatan), den sleipe slangen, og tapper ham for fullsendig for kraft, den buktende og sammekveilede slangen med sju hoder, da løsner og faller himmelens bånd» (Baal-syklusen, tavle 5).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Baal. Gudenes konge i Ugarit. Utvalg og innledende essay ved Jens Braarvig. I serien Verdens hellige skrifter. Bokklubben 2008.
  • Bringsværd, Tor Åge; Braarvig, Jens: I begynnelsen. Skapelsesmyter fra hele verden. De norske bokklubbene 2000.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg