Levi Strauss & Co. er et amerikansk klesvarekonsern. Firmaet er i hovedsak kjent for rustikke jeans i denim.

Firmaet ble grunnlagt i 1853 av tyskfødte Levi Strauss (1829–1902) og hans to brødre Jonas og Louis. Firmaet produserer og markedsfører bukser og andre klesvarer under merkene Levi's, Dockers (fra 1986) og Levi Strauss Signature (fra 2003). Klærne selges i over 100 land, til dels i egne butikker.

Levi Strauss startet først kjøpmannsvirksomhet i San Francisco, men produserte etter hvert også arbeidsbukser i seilduk for gullgraverne i området. I 1860-årene skiftet han materiale til bomullsstoffet dongeri (eller denim), farget det indigoblått og forsterket det med kobbernagler rundt lommene i samarbeid med skredderen Jacob W. Davis (1831–1908). Fra 1873 produserte Strauss og Davis overaller, snart kjent som jeans, som ble populære blant tømmerhoggere, cowboyer, bønder og industriarbeidere. I 1890 kom den klassiske modellen 501, og i 1928 ble Levi's registrert som varemerke, da også for skjorter og andre klesartikler.

Etter andre verdenskrig ble selskapet, nå eid av Strauss' etterkommere, utelukkende konsentrert om klesproduksjon, og fra 1950-årene ble buksene (Levi's jeans) også et meget populært fritidsplagg for ungdom, først i USA, senere over store deler av verden (i Norge fra 1970-årene, ofte kalt olabukser). Buksene ble nærmest et amerikansk ikon og symbol for en ungdommelig livsstil.

Etter synkende omsetning og fortjeneste fra slutten av 1990-årene, nedla konsernet sin produksjon i Nord-Amerika og overførte den til uavhengige kontraktører, først og fremst i Kina og andre lavkostland i Asia og Sør-Amerika.

Levi Strauss & Co. var i tiden 1971–1985 et børsnotert aksjeselskap. I 1985 kjøpte etterkommere etter Levi Strauss tilbake selskapet. I 2011 ble Levi Strauss igjen tatt på børs for å styrke varemerket. Selskapet omsatte i 2018 for 5,6 milliarder amerikanske dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg