Lesothoer samler halm

Mesteparten Lesothos befolkning tilhører folkegruppen sotho (basotho). Bildet viser en mosotho (entall av basotho) som samler halm for å bruke til halmtak.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Lesotho på kvinnedagen
Lesothiske kvinner protesterer på kvinnedagen i 2008.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Folketallet i Lesotho var i 2021 anslått til 2 177 000 innbyggere. Den årlige befolkningsveksten er anslått til 0,7 prosent og forventet levealder er 61 år for kvinner og 56,8 år for menn (2021). Fødselshyppigheten reduseres noe av det store antallet mannlige arbeidere som oppholder seg i Sør-Afrika. Ifølge Verdensbanken lever anslagsvis 23,1 prosent av den voksne befolkningen med hiv/aids.

Befolkningen hører nesten i sin helhet til sotho (basotho), som er et bantutalende folk.

Rundt 70 prosent bor i små landsbyer på de smale stripene av lavere land nedenfor fjellene, men overbefolkning tvinger mange til å dra opp på platåene eller til å søke arbeid i Sør-Afrika. 29 prosent bor i byer, men bybefolkningen er økende. Eneste større by er hovedstaden Maseru.

Språk

Offisielle språk er engelsk og bantuspråket sotho (sesotho), som også er morsmål for størstedelen av befolkningen. Bantuspråket zulu brukes også.

Religion

Rundt 87 prosent av befolkningen er kristne, derav flest protestanter (47 prosent). Disse tilhører ulike protestantiske kirker, hvorav den største er Lesothos evangeliske kirke, mens 7 prosent er anglikanere. 40 prosent tilhører den katolske kirke. 2 prosent er ikke-religiøse. De øvrige er tilhengere av ulike lokale religioner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg