Lesothos befolkning

Folketallet i Lesotho var 2013 anslått til 2 024 000 innbyggere (Verdensbanken). Den årlige befolkningsveksten er anslått til 1,1 % og forventet levealder 49 år for kvinner (en nedgang fra 63 år) og 48,6 år for menn (en nedgang fra 58 år). Fødselshyppigheten reduseres noe av det store antallet mannlige arbeidere som oppholder seg i Sør-Afrika. Ifølge Verdensbanken lever anslagsvis 23,1 % av den voksne befolkningen med HIV/AIDS.

Befolkningen hører nesten i sin helhet til sotho (basotho), som er et bantutalende folk.

Rundt 70 % bor i små landsbyer på de smale stripene av lavere land nedenfor fjellene, men overbefolkning tvinger mange til å dra opp på platåene eller til å søke arbeid i Sør-Afrika. 29 % bor i by, men bybefolkningen øker med 3,6 % årlig. Eneste større by er hovedstaden Maseru.

Språk

Offisielle språk er engelsk og bantuspråket sotho (sesotho), som også er morsmål for størstedelen av befolkningen. Bantuspråket zulu brukes også.

Religion

I overkant av 70 % av befolkningen er kristne; flest katolikker (35 %). 35 % tilhører ulike protestantiske kirker, hvorav den største er Lesothos evangeliske kirke, mens 13 % tilhører stedegne kirker. De øvrige er tilhengere av ulike lokale religioner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg