Lesotho

Lesotho er et fjellrikt land og ligger i sin helhet over 1000 moh. Om vinteren faller ofte snø i fjellene. Bildet viser fjellet Blue Mountain i Maluti Mountains. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Mohokare
Grenseelven Mohokare skiller den vestlige delen av landet fra nabolandet Sør-Afrika.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lesotho utgjør en enklave i den sørøstlige delen av Sør-Afrika. Landet er fjellrikt og ligger i sin helhet over 1000 meter over havet.

Berggrunnen består av karroo-sandstein med et overliggende horisontalt lag av karroo-lava. De østlige to tredjedelene av landet omfatter den høyeste delen av Drakensberg-randfjellene på østsiden av Det sørafrikanske platå. Høyeste fjell er Thabana Ntlenyana, 3482 meter over havet. Mot vest er det et 60–100 kilometer bredt platå, rundt 1700 meter over havet, som danner en fortsettelse av det høytliggende platået i Free State (i Sør-Afrika). Elven Oranje og dens tilløp har i det vestlige forland skåret dype dalfører, og skapt et svært forrevent landskap.

Skog finnes ikke lenger i Lesotho, og jorderosjon har vært et alvorlig problem. De lavereliggende områdene har gressvegetasjon som høyere oppe erstattes av alpin vegetasjon.

Dyreliv

Pattedyrfaunaen omfatter 50 arter. Elefant og løve forekommer, men begge er utryddelsestruede. Med 323 fuglearter registrert, er fuglefaunaen ganske rik i forhold til landets størrelse. De 120 hekkefuglene omfatter blant annet hvitpelikan og storkefugler som stork, svartstork, afrikaskjestork og skyggefugl. Av rovfugler kan nevnes lammegribb, kappgribb og flodørn. Dessuten forekommer 41 krypdyr og 6 amfibier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg