Lepsøyrev fyr
Lepsøyrev fyrstasjon i Ålesund
Lepsøyrev fyr
Lepsøyrev fyr
Lepsøyrev fyrstasjon i Ålesund
Lepsøyrev fyr
Lepsøyrev fyr
Lepsøyrev fyrstasjon i Ålesund
Lepsøyrev fyr
Av .

Lepsøyrev fyr var en fyrlykt i Ålesund kommune, Møre og Romsdal, mellom Lepsøya og fastlandet nordøst for Ålesund. Fyret var i drift fra 1879 til 2014. Siden har fyrstasjonen vært åpen for dagsbesøk av turister.

Historikk

Fra desember 1856 ble Norges første fyrskip plassert ved revet. Det fikk fire måneders tjeneste før det slet seg og drev på land. Det neste fyrskipet ble plassert ut i desember 1858, men ble utsatt for stor slitasje. Det tredje fyrskipet ble lagt ut i 1867, men heller ikke dette holdt mange år. I 1879 ble fyrskipet avløst av et 11,5 meter høyt åttekantet tårn i betong. Det ble plassert ytterst på en 220 meter lang molo som strakk seg nordover ut fra fastlandet. Tårnet inneholdt også bolig for en fyrvokter og hans familie. På land ble det bygget naust, uthus og fjøs. Den første fyrvokteren var Oluf Aas, som hadde tjenestegjort på fyrskipet fra 1876.

Lepsøyrev fyrstasjon fikk elektrisk strøm i kabel fra land i 1930. Under andre verdenskrig ble fyrstasjonen angrepet av allierte fly to ganger og kraftig skadd. Det var fast bemanning på fyret frem til 1956, da fyret ble automatisert og avbemannet, og vinduene i fyrtårnet ble murt igjen.

Da foreningen «Lepsøyrevets Fyrvenner» ble stiftet og fikk leie fyrstasjonen av Kystverket i 2009, hadde de et omfattende arbeid med å åpne vinduene igjen og restaurere fyrtårnet. Oppussingen sto ferdig i 2014 og det ble da åpnet for dagsbesøk av turister.

Leia utenfor fyrstasjonen ble mudret opp og fikk led-belysning i 2012. Lepsøyrev fyrstasjon ble derfor slukket og nedlagt 29. mars 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg