Leopold von Sacher-Masoch, østerriksk forfatter, født i LembergGalicja (nå Lviv, Ukraina). I 1848 flyttet familien til Praha, hvor han lærte tysk og senere også studerte historie og filosofi; han avsluttet studiene ved Universitetet i Graz hvor han disputerte innenfor faget historie.

Sacher-Masoch etablerte seg som forfatter med romanen Eine galizische Geschichte (1846, En galisisk historie), som først kom ut anonymt. Han var en svært produktiv forfatter, som i tillegg til romaner og fortellinger også skrev teaterstykker, historiske betraktninger og avisartikler. I novellene skildres gjerne den østjødiske verden i Galicja med bønder og håndverkere, Galizische Geschichten (1875, Galisiske historier). De mest kjente av hans verk i dag er novellen Venus im Pelz (1869, norsk overs. Venus i pels, 2002), som først kom ut i sin helhet etter forfatterens død, og romanen Die geschiedene Frau (2 bd., 1870, Den fraskilte kvinnen). Her skildres menn som er i seksuelle avhengighetsforhold til dominante kvinner, noe som førte til at forfatterens etternavn ga opphav til betegnelsen masochisme.

Flere av tekstene hans er oversatt til norsk: Russiske hofhistorier: kjærlighedshistorier og noveller (1906), Med tilbundne øine (1917) og Venus i pels (2002).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.