Leopold von Sacher-Masoch, østerriksk forfatter, født i LembergGalicja (nå Lviv, Ukraina). I 1848 flyttet familien til Praha, hvor han lærte tysk og senere også studerte historie og filosofi; han avsluttet studiene ved Universitetet i Graz hvor han disputerte innenfor faget historie.

Sacher-Masoch etablerte seg som forfatter med romanen Eine galizische Geschichte (1846, En galisisk historie), som først kom ut anonymt. Han var en svært produktiv forfatter, som i tillegg til romaner og fortellinger også skrev teaterstykker, historiske betraktninger og avisartikler. I novellene skildres gjerne den østjødiske verden i Galicja med bønder og håndverkere, Galizische Geschichten (1875, Galisiske historier). De mest kjente av hans verk i dag er novellen Venus im Pelz (1869, norsk overs. Venus i pels, 2002), som først kom ut i sin helhet etter forfatterens død, og romanen Die geschiedene Frau (2 bd., 1870, Den fraskilte kvinnen). Her skildres menn som er i seksuelle avhengighetsforhold til dominante kvinner, noe som førte til at forfatterens etternavn ga opphav til betegnelsen masochisme.

Flere av tekstene hans er oversatt til norsk: Russiske hofhistorier: kjærlighedshistorier og noveller (1906), Med tilbundne øine (1917) og Venus i pels (2002).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.