Leopold von Sacher-Masoch

Faktaboks

Leopold von Sacher-Masoch

Fullt navn: Leopold Franz Johann Ferdinand Maria Ritter von Sacher-Masoch.

Uttale
sˈacher-mˈasoch
Født
1836, Lviv
Død
1895, Lindheim, Frankfurt am Main
Leopold von Sacher-Masoch

Artikkelstart

Leopold von Sacher-Masoch var en østerriksk forfatter. Hans etternavn ga opphav til betegnelsen masochisme, blant annet på grunn av boka Venus im Pelz (1870, norsk oversettelse Venus i pels (2002.)

Biografi

Leopold von Sacher-Masoch født i Lemberg i Galicja (nå Lviv i Ukraina). I 1848 flyttet familien til Praha, hvor han lærte tysk og senere også studerte historie og filosofi. Han avsluttet studiene ved Universitetet i Graz hvor han disputerte innenfor faget historie.

Forfatterskap

Sacher-Masoch etablerte seg som forfatter med romanen Eine galizische Geschichte (En galisisk historie) fra 1846, som først kom ut anonymt. Han var en svært produktiv forfatter, som i tillegg til romaner og fortellinger også skrev teaterstykker, historiske betraktninger og avisartikler. I novellene skildres gjerne den østjødiske verden i Galicja med bønder og håndverkere, Galizische Geschichten (Galisiske historier) fra 1875. De mest kjente av hans verk i dag er novellen Venus im Pelz (Venus i pels) og samt romanen Die geschiedene Frau (Den fraskilte kvinnen), begge to kom ut i 1870. Her skildres menn som er i seksuelle avhengighetsforhold til dominante kvinner, noe som førte til at forfatterens etternavn ga opphav til betegnelsen masochisme.

Flere av tekstene hans er oversatt til norsk: Russiske hofhistorier: kjærlighedshistorier og noveller fra 1906, Med tilbundne øine fra 1917 og Venus i pels fra 2002. Venus i pels ble filmatisert av Roman Polanski i 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg