Faktaboks

Leonor

Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz, prinsesse av Asturias

Født
31. oktober 2005
Fotografi av prinsesse Leonor 2023
Leonor er Spanias kronprinsesse. Hun er eldste datter av kong Felipe 6. og dronning Letizia.
Fotografi av prinsesse Leonor 2023
Av .

Leonor er en spansk prinsesse, og den første i rekken av spanske tronarvinger. Hun er eldste datter av kong Felipe 6. og dronning Letizia.

Oppvekst og utdanning

Fotografi av prinsessen og kongen i militære uniformer.
I 2023 begynte Leonor ved infanteriets akademi i Zaragoza for å starte sin treårige militærutdanning.

Leonor ble døpt i Zarzuela-palasset av erkebiskopen av Madrid 14. januar 2006. I tråd med tradisjonen ble hun, som sin far, døpt med vann fra Jordan-elven. Bruken av dette vannet er viktig i kongelig romersk-katolsk tro, og har vært et fast tilskudd i dåp av spanske prinser helt fra 1600-tallet, fordi Jesus ble dømt med vann fra samme elv.

Da Leonor ble født, regjerte bestefaren, kong Juan Carlos. I 2014 overtok Felipe 6. rollen som konge av Spania da Juan Carlos abdiserte. Med det ble Leonor kronprinsesse, og mottok alle de tradisjonelle titlene som arving til kronen, deriblant prinsesse av Asturias, prinsesse av Girona, prinsesse av Viana, hertuginne av Montblanc og grevinne av Cervera.

Leonor har fulgt et lignende utdanningsløp som faren Felipe 6. Dette startet i september 2008 ved privatskolen Santa María de los Rosales, som ligger i Aravaca like utenfor Madrid. I september 2021 begynte Leonor på en toårig international baccalaureate (IB) ved United World Colleges (UWC) Atlantic College i Wales i Storbritannia.

I mars 2023 annonserte Spanias forsvarsminister Margarita Robles at landets regjering hadde godkjent et kongelig dekret som tillot prinsesse Leonor å ta utdanning i militæret. Kort tid etterpå, den 17. august 2023, begynte Leonor ved infanteriets akademi i Zaragoza (også kjent som Academia General Militar) for å starte sin treårige militærutdanning. Her er det ventet at hun vil følge i fotsporene til faren, med blant annet opphold i marinen og luftstyrken.

Rollen

Leonor ble formelt erklært som tronarving foran det spanske parlamentet på sin 18-årsdag 31. oktober 2023. Hvis prinsessen overtar tronen, vil hun bli Spanias første kvinnelige regent siden Isabella 2., som regjerte fra 1833 til 1868.

I september 2018 holdt hun sin første offentlige seremoni i anledning feiringen av kongedømmet Asturias’ 1300-årsjubileum. Senere har hun holdt andre offentlige taler ved viktige institusjoner som Cervantes-instituttet i Madrid, eller ved utdeling av priser knyttet hennes rolle som tronarving. Leonor gjennomførte sin første offisielle utenlandsreise i juli 2022, da hun og lillesøster Sofia overvar en landskamp i fotball mellom Spania og Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg