Leonid Maksimovytsj Kutsjma

Faktaboks

Leonid Maksimovytsj Kutsjma
uttale:
kútsjma
født:
9. august 1938
Av .
Lisens: Public domain

Leonid Maksimovytsj Kutsjma, ukrainsk politiker og industrileder, en av de mest innflytelsesrike politiske lederne i Ukraina etter landets uavhengighet i 1991.

Han var utdannet rakettingeniør og jobbet i perioden 1986–92 som administrerende direktør for Juzjnoe/Juzjmasj, Sovjetunionens viktigste rakett- og romindustrikompleks.

I 1990 ble han valgt inn i Ukrainas øverste sovjet, og ble medlem av forsvarskomiteen. Som parlamentsmedlem var han partiløs, men han inngikk i en gruppe av betydningsfulle industriledere som i oktober 1992 støttet hans kandidatur til statsministerposten. Han valgte å trekke seg som statsminister i september 1993, etter at parlamentet hadde avslått hans ønske om utvidede fullmakter.

I 1994 ble han gjenvalgt til parlamentet, men senere samme år stilte han som kandidat i et ekstraordinært presidentvalg som hadde blitt utlyst etter en politisk krise utløst av omfattende gruvestreiker i landet. Kutsjma valgt i andre valgomgang med 52% mot sittende president Leonid Kravtsjuks 45%, etter å ha kommet med løfter om markedsøkonomisk reform og tettere samarbeid med Russland. Dette ga ham særlig støtte fra velgerne i de østlige delene av landet. Kutsjmas første presidentperiode var preget av omfattende økonomiske reformer.

I 1999 ble han gjenvalgt til sin andre presidentperiode. Denne gangen kjempet han mot kommunistlederen Petro Symonenko og vant med 58 % mot Symonenkos 39, etter å ha høstet særlig stor støtte i de vestligste delene av landet. Den andre presidentperioden ble preget av den såkalte kassettskandalen, hvor Kutsjma ble beskyldt for å ha beordret drapet på den maktkritiske journalisten Heorhij Gongadze i 2000.

Etter å ha sittet i to perioder kunne ikke Kutsjma stille ved presidentvalget i 2004, men han støttet den da sittende statsminister Viktor Janukovytsj. Presidentvalget førte til en politisk krise og den såkalte Oransjerevolusjonen etter at opposisjonen mente at Janukovytsj hadde vunnet andre valgomgang ved hjelp av valgfusk. I den politiske uroen som fulgte avstod Kutsjma fra å erklære unntakstilstand og han var med på å få istand et politisk kompromiss som innebar endringer i landets grunnlov og at andre valgomgang ble gjennomført på nytt. Den nye valgomgangen medførte at Viktor Jusjtsjenko ble valgt til Kutsjmas etterfølger.

I den politiske krisen i 2014 fikk Kutsjma nok engang politisk betydning, denne gang som Ukrainas representant i forhandlingene om våpenhvile i Øst-Ukraina. Det var også han som undertegnet de såkalte Minsk-avtalene på vegne av Ukraina i september 2014 og februar 2015.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg