Leonid Juzefovitsj

Faktaboks

Leonid Juzefovitsj

Leoníd Abrámovitsj Juzefóvitsj

Uttale

Leoníd Juzefóvitsj

Født
18. desember 1947, Moskva
Portrett av . CC BY SA 3.0

Leonid Juzefovitsj, russisk forfatter og historiker. Juzefovitsj, som tilbrakte barndom, ungdom og studieår i Perm, har studert historie og arbeidet en rekke år som lærer. Han tok doktorgraden i 1981 på en avhandling om russisk diplomatisk etikette på 1400–1600-tallet.

Juzefovitsj debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1977 og skrev i starten hovedsakelig historiske romaner. Han ble for alvor kjent som forfatter da han på begynnelsen av 2000-tallet gikk over til å skrive kriminalromaner med handling fra det førrevolusjonære Russland. Best kjent er hans bøker om Ivan Putilin, en hovedperson basert på den historiske Ivan Putilin, som var politimester i St. Petersburg i årene 1866–92. Første bind av serien, Harlekins kostyme (Kostjum Arlekina, 2001) nøster opp mordet på fyrst von Ahrensburg, Østerrikes militærattasjé i Russland, som blir drept i sin egen seng i 1871. Etterforskningen involverer høyt diplomatisk spill, dragkamper med det hemmelige politiet, spekulasjoner om tyrkiske spioner, mistanker mot diplomatens elskerinne og hennes ektemann, og mot revolusjonære av ulike nasjonaliteter, inntil Putilin ene og alene finner løsningen.

Flere av Juzefovitsjs romaner fra 2000-tallet har fått noen av Russlands største litterære priser, slik som Traner og dverger (Zjuravli i karliki), som i 2009 fikk Den store boken-prisen og Vinterveien (Zimnjaja doroga 2015), som i 2016 ble tildelt prisene Nasjonal bestselger og Den store boken.

Vinterveien forteller om den sibirske frivilligbrigadens felttog fra Vladivostok til Jakutia 1922–23 under borgerkrigen, med to historiske hovedpersoner: den hvite generalløytnant, dikter og sannhetssøker Anatolij Pepeljajev og den røde kommandant, anarkist og blivende forfatter Ivan Strod. Boken er basert på arkivmateriale, men har form av en dokumentarisk roman.

Juzefovitsj skriver også TV-manus og tilrettelegger sine egne bøker for film og fjernsyn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg