Leonid Dobytsjin

Faktaboks

Leonid Dobytsjin

Leonid Ivanovitsj Dobytsjin, Leonid Dobychin

Uttale

dob'ytsjin

Født
5. juni 1894, Ludza
Død
25. mars 1936, Leningrad
Dødsår ikke bekreftet

Artikkelstart

Leonid Dobytsjin var en russisk forfatter. Josif Brodskij betegnet i 1987 Dobytsjin som den største russiske prosaforfatter i det 20. århundre.

Biografi

Dobytsjin studerte ved det polytekniske instituttet i St. Petersburg og arbeidet en tid i Brjansk som lærer og statistiker.

Produksjon

På 1920-tallet begynte Dobytsjin å gi ut korte prosafortellinger. Han etterlot seg en beskjeden produksjon: to novellesamlingerMøter med Liz (Vstretsji s Liz, 1927) og Portrettet (Portret, 1931) – og en roman, Byen N (Gorod En, 1935).

Romanen ble gjenstand for heftige diskusjoner på et møte i forfatterforeningen 25. mars 1936, der Dobytsjin ble beskyldt for «formalisme», en merkelapp som på denne tiden kunne settes på kunst og litteratur som ikke levde opp til den sosialistisk-realistiske standarden. Samme dag forsvant Dobytsjin, og man antar at han begikk selvmord. Først i perestrojka-årene ble Dobytsjins verk gjenoppdaget og gitt ut.

Stil

Dobytsjins prosa er enkel og lakonisk, men også svært original i stilen. Han beskriver små hverdagslige hendelser og møter, intensive naturopplevelser og menneskelige iakttakelser. Personene er ofte kvinner, barn eller eldre. Romanen Byen N skildrer tiden 1901–1916 fra et barns perspektiv. Handlingen er lagt til en provinsby med de underligste karakterer og minner om Nikolaj Gogols Døde sjeler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg