Leonhard Næss

Faktaboks

Leonhard Næss

Sigholt Didrik Leonhard Næss

Født
20. oktober 1855, Beiarn, Nordland
Død
24. april 1940, Ringebu, Oppland (no Innlandet)

Artikkelstart

Leonhard Næss var nordlending og målmann, teolog og prest, forfattar og bibelomsetjar. Han omsette fleire profetbøker i den første fullstendige bibelutgåva på nynorsk, Fyrebilsbibelen, som kom i 1921.

Bakgrunn

Sigholt Didrik Leonhard Næss var fødd i Beiarn i Nordlands amt (no Nordland) og døydde i Ringebu i Oppland (no Innlandet). Han tok lærareksamen i Tromsø i 1874 og teologisk embetseksamen i 1885. Før, under og etter studiet arbeidde han som lærar, sist som skulestyrar ved Nordhordland amtsskule. Frå 1891 til 1928 var han kyrkjelydsprest i Bjarkøy, Norddal, Elverum og Vågå.

Omsetjing og forfattarskap

Som teolog var Næss særleg oppteken av hebraisk språk og av eskatologien. Til den første fullstendige bibelutgåva på nynorsk, Fyrebilsbibelen (1921), omsette han Esekiel, Jeremia og Klagesongane. Næss har òg omsett det norrøne kristenkvedet «Lilja». Han skreiv religiøse dikt, historiske og skjønnlitterære tekstar, og han var ein flittig avisdebattant. I 1925 var han med på å vurdere Nynorsk Salmebok som sakkunnig for Kyrkjedepartementet.

Les meir i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jarle Bondevik: Og ordet vart nynorsk. Soga åt den nynorske bibelen. Bergen 2003

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg