Leonard Baskin

Faktaboks

Leonard Baskin
Uttale
bˈaskin
Født
15. august 1922, New Brunswick, New Jersey,USA
Død
3. juni 2000, Northampton, Massachusetts, USA
Litografi (1972)

Artikkelstart

Leonard Baskin var en amerikansk billedhugger, grafiker, tegner og bokdesigner. Selv om han definerte seg selv først og fremst som skulptør, er han nok mest kjent for sine uttrykksfulle og ofte sort-hvite portretter på papir. Mange av disse var studier for hans melankolske skulpturer av mennesker og dyr, utført i stein, bronse eller tre.

Uttrykksfull kunst

Baskin var opptatt av sosiale og samfunnsmessige spørsmål, og mente at slike problemer burde komme til uttrykk i kunsten, noe som i 50-årene brøt med tidens abstrakte kunstideal. Hans mest karakteristiske skulpturer er stående eller liggende menneskefigurer i full størrelse. De fremstiller mennesker preget av angst og isolasjon, som for eksempel Mann med en død fugl, 1951–1961, Museum of Modern Art, New York.

Hans kunst har mye til felles med Ernst Barlachs og Käthe Kollwitz' grafiske arbeider, to kunstnere han satte høyt. Selv arbeidet han også mye med grafikk og bokdesign, og fikk en rekke priser for disse arbeidene.

Utdannelse

Han fikk en lang og variert kunstutdannelse, blant annet ved Universitetet i New York og Yale. Etter å ha tjenestegjort i marinen under andre verdenskrig, fortsatte han utdannelsen ved The New School for Social Research i New York, hvor han ble uteksaminert 1949.

Etter studier i Frankrike og Italia vendte han tilbake til USA, der han begynte som lærer ved Smith College, Massachusetts i 1953.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg