Leo Hurwitz

Faktaboks

Leo Hurwitz
Uttale
hˈə:vits
Født
23. juni 1909, New York, USA
Død
4. januar 1991, New York, USA

Artikkelstart

Leo Hurwitz var en dokumentarfilmskaper fra USA.

Han var fra tidlig i 1930-årene blant de mest engasjerte samfunnsskildrerne i amerikansk film. Som medlem av Film and Photo League var han med på å lage Hunger (1932), som skildret de arbeidsløses massedemonstrasjoner i Washington.

Innen gruppen Frontier Films samarbeidet han med fotografen Paul Strand om den antifascistiske filmen Heart of Spain (1937) og «dokudramaet» Native Land (1942), som skildret fagbevegelsens kår i USA.

Etter krigen laget Hurwitz Strange Victory (1948), hvor han konfronterte amerikanerne, som nettopp hadde beseiret fascismen i Europa, med den fascismen som lå i landets egen rasediskriminering. Han skildret etter hvert også nære mellommenneskelige forhold.

Etter at ektefellen og samarbeidspartneren Peggy Lawson døde, laget han den fire timer lange Dialogue With a Woman Departed (1980), hvor han bearbeidet sin egen sorg. Selv om han fortsatte å virke som dokumentarist, ble filmen av mange betraktet som en oppsummering av det han stod for. Hurwitz var professor ved New York-universitetets filmskole i 1969–1974.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg