Leo Blech

Faktaboks

Leo Blech
Uttale
-kj
Født
21. april 1871, Aachen, Tyskland
Død
25. august 1958, Berlin, Tyskland

Artikkelstart

Leo Blech var en tysk dirigent og komponist, som særlig huskes som dirigent ved Staatsoper Berlin og Kungliga Operan i Stockholm.

Bakgrunn

Blech var født i Aachen. Han studerte ved musikkhøyskolen i Berlin, og tok timer i komposisjon hos Engelbert Humperdinck. Blech hadde sin første post i 1893–1899 som operakapellmester i Aachen, og utmerket seg snart innenfor det franske og italienske repertoaret.

Karriere

Blech var i 1899–1906 kapellmester ved den tyske operaen i Praha. Derfra ble han hentet til hoffoperaen (den senere statsoperaen) i Berlin. Han ble en av de sentrale personlighetene i Berlins musikkliv, fra 1912 som generalmusikkdirektør.

I årene 1923–1926 tok han et avbrekk for å dirigere ved andre operahus, blant annet ved Deutsches Opernhaus, Volksoper Berlin og Volksoper Wien.

Fra 1925 gjestet Blech ved Kungliga Operan i Stockholm. Her dirigerte han Sverige-premierene på Richard StraussAriadne auf Naxos i 1926 og på Giuseppe Verdis Maskeballet og Skjebnens makt i henholdsvis 1927 og 1928.

Blech var jøde, men unnslapp Nazi-Tysklands folkemord ved å dirigere ved Latvias nasjonalopera i Riga 1937–1941 og deretter flykte til Sverige. Han ledet forestillinger ved Kungliga Operan frem til 1949, hvorpå han vendte tilbake til Berlin og virket ved Städtische Oper til 1953.

Blech ble berømmet for sin klarhet og vitalitet i fremføringen av verker som Carmen av Bizet og operaer av Mozart, Wagner og Verdi. Disse kvalitetene kan høres på flere plateinnspillinger, blant annet av Beethovens fiolinkonsert med Fritz Kreisler.

Komponist

Blech skrev en håndfull operaer, blant annet Versiegelt som ble uroppført i Hamburg i 1908 og gitt på Kungliga Operan i Stockholm i 1910. Han skrev også sanger, korsanger og klavermusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg