Leo Blech, tysk dirigent og komponist, huskes særlig som operadirigent i Berlin og Stockholm.

Blech var født i Aachen. Han studerte ved musikkhøyskolen i Berlin, og tok timer i komposisjon hos Engelbert Humperdinck. Blech hadde sin første post 1893–1899 som operakapellmester i Aachen, og utmerket seg snart innenfor det franske og italienske repertoaret.

Blech var 1899–1906 kapellmester ved den tyske operaen i Praha. Derfra ble han hentet til hoffoperaen i Berlin. Han ble en av de sentrale personlighetene i Berlins musikkliv, fra 1912 som generalmusikkdirektør. I årene 1923–1926 tok han et avbrekk for å dirigere ved andre operahus, blant annet ved Deutsches Opernhaus, Volksoper Berlin og Volksoper Wien.

Fra 1925 gjestet han Kungliga Operan i Stockholm. Her dirigerte han sverigepremierene på Richard StraussAriadne auf Naxos i 1926 og på Giuseppe Verdis Maskeballet og Skjebnens makt i henholdsvis 1927 og 1928.   

Blech var jøde, men unnslapp Nazi-Tysklands folkemord ved å dirigere ved Latvias Nasjonalopera i Riga 1937–1941 og deretter flykte til Sverige. Han ledet forestillinger ved Kungliga Operan frem til 1949, hvorpå han vendte tilbake til Berlin og virket ved Städtische Oper til 1953. 

Blech ble berømmet for sin klarhet og vitalitet i fremføringen av verker som Carmen av Bizet og operaer av Mozart, Wagner og Verdi. Disse kvalitetene kan høres på flere plateinnspillinger, blant annet av Beethovens fiolinkonsert med Fritz Kreisler

Blech skrev en håndfull operaer, blant annet Versiegelt som ble uroppført i Hamburg i 1908 og gitt på Kungliga Operan i Stockholm i 1910. Han skrev også sanger, korsanger og klavermusikk. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.