Leo 13

Anon. Begrenset gjenbruk

Leo 13, pave fra 1878. Som nuntius i Brussel 1843–46 og under reiser til London, Paris og Köln kom han i kontakt med moderne samfunnsproblematikk. Som biskop av Perugia (1846–78) fremmet han nythomismen og bekjempet de antikirkelige lovene som ble innført i 1860. Han ble utnevnt til kardinal av Pius 9 1853.

Etter at han ble valgt til pave, la han straks frem et program for å forsone kirken med det moderne, demokratiske samfunn. Han understreket statens selvstendighet i forhold til kirken og oppfordret franske katolikker til å akseptere republikken. Han gjenopprettet gode forbindelser med Tyskland etter kulturkampen, forbedret forholdet til Belgia og Storbritannia og opprettet diplomatiske forbindelser med USA. En rekke stater knyttet diplomatiske forbindelser til Vatikanet i hans tid. Forholdet til Italia ble imidlertid ikke løst, og Leo anså seg som «fange i Vatikanet». Forholdet til Frankrike ble forsuret på grunn av de anti-klerikale lovene 1901.

Han huskes særlig for encyklikaen Rerum novarum (1891), der han la grunnlaget for moderne katolsk sosiallære. Han fordømte sosialismen gjentatte ganger, men forkynte samtidig nødvendigheten av å respektere arbeidernes rettmessige krav, særlig retten til å danne fagforeninger. På grunnlag av Thomas Aquinas' stats- og sosiallære understreket han borgernes frihet og prinsippene for et kristent demokrati. Han bidrog sterkt til å styrke Thomas' stilling som kirkens fremste teolog og tok initiativet til en tekstkritisk utgave av hans verker, et arbeid som ennå ikke er avsluttet (1997). Han støttet, om enn forsiktig, bibelforskning etter moderne prinsipper. I 1883 åpnet han Vatikanets arkiver for forskere fra alle konfesjoner. Han søkte å fremme enhet med andre kristne kirkesamfunn, dog på den romersk-katolske kirkes premisser. Enhetsbestrebelser i forholdet til den anglikanske kirke mislyktes da han forkastet de anglikanske ordinasjoners gyldighet (1896).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.