Lenvikdrakt

Lenvikdrakt
.

Artikkelstart

Lenvikdrakta er utviklet av en lokal komité, og ble satt i produksjon i 1981. Den er en fri komposisjon uten rot i folkedraktskikken i Lenvik-området. Et løvetannmotiv er gjennomgående både på bunaden og på sølvet som hører til.

Draktdeler

Liv

Bunaden har liv i rustrødt ullstoff. Det går utenpå stakken, og er skrådd ned i en spiss foran. Livet er enkeltkneppet med metallknapper.

Stakk

Stakken lages i svart ullstoff med en rustrød slitekant nederst.

Skjorte

Til bunaden hører ei skjorte i hvitt bomullsstoff. Den har nuperellekanter på halskrage og håndlinninger. Skjorta lukkes med knepping bak, og har ei sølje i halsen og sølvknapper i ermene.

Forkle

Forkleet lages i det samme svarte ullstoffet som stakken. Langs kantene på forkleet er det brodert løvetann, både nederst og oppover sidene.

Lomme

I ei hempe i livet henges ei løslomme i samme materiale som forkleet, og med det samme løvetannmotivet brodert foran. Lomma er kantet med rustrødt ullstoff.

Hodeplagg

Det brukes et rustrødt band i håret.

Ytterplagg

Kep er lansert som ytterplagg. Den lages i svart ullstoff og er kantet med rustrødt ullstoff. Fôret er svart.

Understakk og strømper

Det er ikke bestemt noe om understakk, men en bruker svarte strømper.

Metall

Det er designet eget sølv til bunaden, med løvetannmotivet som gjennomgangsfigur. Sølvet består av ei sølje, knappene til vesten og skjorta, spenne til kepen og lommelåsen, samt nål til 17. mai-sløyfe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg