Lensvikdrakt

Lensvikdrakt
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Lensvikdrakta er en bunad som ble lagd av Randi Ysland og Gunhild Anna Landrø, og som var ferdig i 1986. Den bygger ikke på gammelt draktmateriale fra Lensvik, men knytter seg til distriktet gjennom jordbærbroderiet på bunaden.

I likhet med mange andre fritt komponerte bunader, har Lensvikdrakta livkjolefasong. Den lages i svart ullstoff, med broderte jordbærmotiv på stakken, livet, beltet og hårbandet. I tillegg har den dekorsøm med rødt ullgarn langs kantene på livet og lomma. Lomma er formet etter inspirasjon fra fasongen på en jordbærkurv, og henger i en krok i livlinja. Skjorta er i hvitt lin med broderte jordbærmotiv.

Det er designet eget sølv til bunaden, utført av gullsmed Karlgård i Trondheim. Dette er også inspirert av formen på jordbærblomsten, og består av ei halsnål, ei større blomsternål, mansjettknapper, beltespenne, lommekroken og knapper i kepen. Kepen lages i svart ullstoff, med fôr i bomullsdamask, og den har hette. Kepen kneppes med sølvknapper. Det lages videre svart understakk i bomull, og en bruker svarte strømper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg