Lennart Hyland

Faktaboks

Lennart Hyland
Født
24. september 1919, Tranås, Sverige
Død
15. mars 1993, Stockholm, Sverige

Artikkelstart

Lennart Hyland var en svensk kringkastingsmedarbeider, regnet som en banebryter innen radio- og TV-journalistikken og best husket for talkshowet Hylands Hörna.

TV-karriere

Hyland ble ansatt i Sveriges Radio i 1945, der han både var sportsjournalist og ledet egne programmer. Han var leder for sportsavdelingen i radio fra 1961 til 1969, deretter var han best kjent som programleder for underholdningsprogrammer på både radio og TV.

Hylands Hörna, som ble ledet av Hyland, er et tidlig skandinavisk eksempel på et talkshow, og en av de klassiske publikumssuksesser i svensk TV. Serien startet i radio 1961, og ble deretter sendt i åtte sesonger på TV i årene 1962 til 1983. En svensk-norsk versjon, under navnet Morokul, ble sendt i 1972.

Hyland i Norge

I Norge ble Lennart Hyland tidlig kjent for radioprogrammet Radio Morokulien, et navn dannet av det norske moro og det svenske kul, som han startet som et svensk-norsk samarbeidsprosjekt med Randi Kolstad i 1959.

Programmet ble startet som del av en flyktningeaksjon, og ble sendt fra området ved det store fredsmonumentet ved grensen øst for Magnor i Eidskog.

Morokulien var navnet på et fiktivt fredsrike Hyland grunnla. Ennå lever navnet i området, blant annet på et informasjonssenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg