Lennart Hyland, svensk kringkastingsmedarbeider; ansatt i Sveriges Television 1969–83. Kjent som idrettsreporter og leder av underholdningsprogrammer. Hyland ble regnet som en banebryter innen radio- og TV-journalistikken, leder for sportsavdelingen i radio 1961–69.

Hylands Hörna, som ble ledet av Lennart Hyland, er et tidlig eksempel på et talkshow, og en av de klassiske publikumssuksesser i svensk TV. Serien startet i radio 1961 og ble sendt i åtte sesonger på TV i årene 1962 til 1983. En svensk-norsk versjon, under navnet Morokul, ble sendt i 1972.

I Norge ble Lennart Hyland tidlig kjent for radioprogrammet Radio Morokulien (navnet dannet av det norske moro og det svenske kul), som han startet som et svensk-norsk samarbeidsprosjekt sammen med Randi Kolstad 1959. Programmet ble startet som del av en flyktningeaksjon, og ble sendt fra området ved det store fredsmonumentet ved grensen øst for Magnor i Eidskog.

Morokulien var navnet på et fiktivt fredsrike Hyland grunnla. Ennå lever navnet i området, bl.a. på et informasjonssenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.