Lennart Hyland

Faktaboks

Lennart Hyland
Født
1919
Død
1993

Lennart Hyland, svensk kringkastingsmedarbeider; ansatt i Sveriges Television 1969–83. Kjent som idrettsreporter og leder av underholdningsprogrammer. Hyland ble regnet som en banebryter innen radio- og TV-journalistikken, leder for sportsavdelingen i radio 1961–69.

Hylands hörna

Hylands Hörna, som ble ledet av Lennart Hyland, er et tidlig eksempel på et talkshow, og en av de klassiske publikumssuksesser i svensk TV. Serien startet i radio 1961 og ble sendt i åtte sesonger på TV i årene 1962 til 1983. En svensk-norsk versjon, under navnet Morokul, ble sendt i 1972.

Morokulien

I Norge ble Lennart Hyland tidlig kjent for radioprogrammet Radio Morokulien (navnet dannet av det norske moro og det svenske kul), som han startet som et svensk-norsk samarbeidsprosjekt sammen med Randi Kolstad 1959. Programmet ble startet som del av en flyktningeaksjon, og ble sendt fra området ved det store fredsmonumentet ved grensen øst for Magnor i Eidskog.

Morokulien var navnet på et fiktivt fredsrike Hyland grunnla. Ennå lever navnet i området, bl.a. på et informasjonssenter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg