Leif G W Persson

Faktaboks

Leif G W Persson
Født
12. mars 1945

Leif G W Persson er en svensk kriminolog og kriminalforfatter. Han var professor i kriminologi i 1992 - 2012, blir brukt som ekspert av det svenske justisdepartementet og ble rikskjendis gjennom en rekke opptredener i TV og i mediene ellers.

Persson er kjent som "GW" i Sverige, der han nyter stor respekt for sin innsikt og meninger om kriminalitet så vel som politiarbeid. Han debuterte i 1978 med kriminalromanen Grisfesten (filmatisert som "Mannen fra Mallorca" (1984), og fulgte opp med Profitörerna (1979) og Samhällsbärarna (1982). Tjue år senere kom første bok i en trilogi om mordet på en svensk statsminister, og de tre bøkene utgjør et sentrum i forfatterskapet: Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002), En annan tid, et annat liv (2003) og Faller fritt som i en dröm (2007). I samme periode utkom Linda - som i Lindamordet (2004).

Persson har gitt ut kriminalromaner med jevne mellomrom - Den som dödar draken (2008), Den döande detektiven (2010), Den sanna historien om Pinocchios näsa (2013) og Bombmakaren och hans kvinna (2015).

Perssons kriminalromaner er gjerne omfangsrike og velskrevne, med fint driv og utspekulerte intriger. Flere av dem må regnes som mesterverk i moderne svensk krim, og er da også belønnet med Svenska Deckarakademins pris (tre ganger) og prisen for beste nordiske kriminalroman, Glassnøkkelen (2011).

Persson er også kjent for sitt jaktinteresse, noe som har resultert i både bøker og TV-programmer. Han har også utgitt en kokebok og skrevet manus til TV-serier. I 2011 kom den selvbiografiske boken Gustavs grabb.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg