Leif Olav Forsell er en norsk tjenesteperson og agronom. Som departementsråd og øverste tjenestemann i Landbruks- og matdepartementet blir Forsell regnet som en av de mektigste av sitt slag. Han har gjennom flere tiår hatt helt sentrale stillinger i norsk jordbruk og landbrukspolitikk.

Forsell ble født 20. januar 1954. Han vokste opp på en gård i Nord-Trøndelag, og utdannet seg til agronom ved Norges landbrukshøgskole (cand.agric.) i 1979. I 1979 fikk han jobb i Landbruksdepartementet og beholdt stillingen der til 1989. Han ble norsk landbruksattaché ved Norges EF-delegasjon i Brussel i perioden 1988–1990, men gikk deretter over som næringspolitisk leder i Norges Bondelag i tidsrommet 1991–1999.

Dette var en periode da Norge deltok i EØS- og EU-forhandlinger i Brussel, og Forsell hadde da hatt en helt sentral plassering for å få sentral kunnskap om EFs landbrukspolitikk. (EF ble omdøpt til EU i denne perioden.)

Forsell utga i 1991 en bok om regionalpolitikken i EF, og skrev året etter en bok med tittel: EFs landbrukspolitikk – fra drøm til mareritt.

Forsell var altså ansatt i Bondelaget i perioden da Norge forhandlet om EU-medlemskap. Han var assisterende generalsekretær i årene 1995–1999.

Deretter ble han direktør for NILF – Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning – fra 1999 til 2004.

Han vendte tilbake til Landbruksdepartementet i 2004, i første omgang som ekspedisjonssjef. Deretter ble han leder for Landbrukspolitisk avdeling og i 2011 departementsråd.

I flere år har han vært statens forhandlingsleder i jordbruksoppgjøret.

I 2016 ble det strid etter at en sms han hadde feilsendt til avisen Nationen, i stedet for til medlemmer av hans egen forhandlingsdelegasjon, åpenbarte kritikk av en av landbruksorganisasjonene, Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

«Vi skal bruke den tida som trengs for å disiplinere Småbrukarlaget til ansvarlig og seriøs opptreden», het det blant annet i den feilsendte sms-en.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.