Leibstadt - kjernekraftverk

Leibstadt, kjernekraftverk i Sveits. Kraftverket ligger tett ved Rhinen utenfor Leibstadt i kantonen Aargau. Rhinen danner her grensen mot Tyskland.

Kraftverket kom i drift i 1984 og er landets yngste og største kjernekraftverk. Kraftverkets eneste reaktor er en kokvannsreaktor som ble levert av General Electric Company. Reaktoren har en termisk/elektrisk ytelse på 3600 MW t/1220 MWe. For å kjøle reaktoren benyttes kjøletårn. Den valgte løsningen er en følge av de begrensninger som gjelder for bruk av vann fra Rhinen til direktekjøling.

Arbeidet med kraftverket startet i 1974, og kostnadene ble opprinnelig anslått til 2 milliarder sveitsiske franc (CHF). Etter ulykken i Three Mile Island i 1979 ble nye sikkerhetskrav innført for å bedre kjernekraftsikkerheten. Dette bidro til å fordyre anlegget og forsinket dessuten byggearbeidet med flere år. Anleggskostnadene ble til slutt 4,8 milliarder CHF (40 milliarder kroner med dagens valutakurs). De løpende produksjonskostnadene per kWh er stipulert til 5,25 centimes (43 øre/kWh). Ytelsen var opprinnelig 950 MWe, men i 2013 ble den oppgradert til dagens nivå. Kraftverket har tillatelse til å drive fram til 2034.

I 2015 hadde kraftverket gjennom dets levetid totalt produsert 254 TWh. Årlig produksjon de siste ti årene har vært mellom 7,9 og 9,7 TWh som utgjør rundt en sjettedel av elforbruket i Sveits. I gjennomsnitt har kapasitetsfaktoren vært på 88 prosent.

Eierne har lagt vekt på å dokumentere at kraftverket holder en høy miljøstandard og har i den forbindelse gjennomført en livsløpsanalyse for kraftverket som viser at gjennom hele verdikjeden er utslippet av CO 2 -ekvivalenter per produsert kWh rundt 7 gram (g). Til sammenligning gir kullkraft et beregnet utslipp på 912 g/kWh, gassfyrt kombikraftverk 426 g/kWh og solceller 62 g/kWh.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg