Faktaboks

Lee Miller

Elizabeth Miller, Lady Penrose

Født
23. april 1907, New York
Død
21. juli 1977, East Sussex
Lee Miller
Lee Miller som krigskorrespondent for den amerikanske hæren.
Motebilde fra Picture Post, 1950
Motebilde fra Picture Post, 1950
Av /Getty Images.

Lee Miller var en amerikansk fotograf, krigsreporter og modell. Hun er trolig den første kvinnelige fotografen som rapporterte fra krigsområder. Miller er kjent for sine autentiske og dystre svart-hvitt-fotografier fra andre verdenskrig.

Biografi

Miller vokste opp med fotografering og mørkerom hjemme siden faren var en ivrig hobbyfotograf. 18 år gammel flyttet Miller fra New York til Paris for å studere lys, kostyme og design ved skolen til den ungarske kunstneren Ladislas Medgyès. Etter ett år flyttet hun tilbake til New York for å studere skuespillerkunst og dans ved Vassar College. Året etter gikk hun over til Art Students League of New York for å studere tegning og maleri. Her møtte hun forleggeren Condé Nast, eier av Vogue og Vanity Fair, som førte til at hun fikk jobber som modell i Vogue.

Miller flyttet til Paris i 1929. Der oppsøkte hun fotografen Man Ray og ble hans assistent frem til 1932. Miller ønsket å etablere sitt eget fotostudio og dro hjem til New York.

Profesjonell karriere

En periode samarbeidet hun tett med de surrelistiske fotografene i Paris før hun reiste hjem til New York og etablerte sitt første fotostudio. Her jobbet hun som mote- og reklamefotograf frem til 1940.

Miller fikk sitt gjennombrudd som fotograf for magasinet Vogue. Da andre verdenskrig brøt ut, ble hun krigkorrespondent for den britiske avdelingen av Vogue. Hun dekket kjente historiske hendelser slik som landgangen i Normandie, slaget om Alsace og frigjøringen av Paris. Hun fotograferte også frigjøringen av konsentrasjonsleirene Buchenwald og Dachau i april 1945. Senere reiste hun rundt og dokumenterte konsekvensene av krigen i Europa.

Miller ga opp fotografi til fordel for kokekunst på midten av 1950-tallet. Hun bodde i East Sussex frem til sin død i 1977.

Fotografisk praksis

Miller startet sin praksis som fotograf for franske Vogue i perioden 1929 til 1932. Hun ble en del av det surrelistiske kunstnermiljøet i Paris og samarbeidet med Man Ray, Pablo Picasso, Joan Miró, Andre Breton og Salvador Dalí. Hun stod både selv modell, samt fotograferte andre kunstnere. I løpet av denne tiden tok hun 1000 fotografier av Picasso som senere ble brukt i boken Picasso Himself.

Tilbake i New York, startet hun sitt eget mote- og reklamestudio. Noen år senere flytter hun til Kairo, og deretter London. I det andre verdenskrig bryter ut fotograferer hun Blitzkrieg i London og hun får oppdrag som krigskorresponden for britiske Vogue. Under hele andre verdenskrig fotograferte Miller ved fronten og dokumenterte flere historiske hendelser.

Ved krigens slutt reiste Miller rundt i Østerrike, Tyskland og Frankrike for å dokumentere hvordan krigen hadde påvirket befolkningen. I en lengre periode etter krigen ble hun etterforsket for mistanker om å være en sovjetisk spion av den britiske sikkerhetstjenesten MI5.

Hun bosatte seg i East Sussex og fortsatte sin fotografiske praksis utover 1950-tallet med mote- og portrettfotografi. I 1953 publiserte Vogue en siste fotoreportasje av Miller med tittelen «Working Guests». Etter dette sluttet hun som fotograf.

Det hun opplevde både under og etter krigen satte sitt preg på Miller og hun ble diagnotisert med Posttraumatisk stresslidelse. Hun ble boende i East Sussex frem til sin død i 1977.

Fotobøker

  • Burke, Carolyn (2006). Lee Miller: On Both Sides of the Camera. London:Bloomsbury Paperbacks.
  • Penrose, Antony (2014). Lee Miller’s War: Beyond D-Day. London: Thames and Hudson.
  • Penrose, Antony (2020). Surrealist Lee Miller. Sussex: Farley’s House and Gallery.
  • Penrose, Antony (2021). The Lives of Lee Miller. London: Thames and Hudson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg