Lee

M3 Medium Tank - fotografert under en manøver i 1943.

av . fri

Lee, egentlig Medium Tank M3, er en amerikansk middelstung stridsvogn brukt under andre verdenskrig. Navnene Lee og Grant ble brukt av den britiske hæren på forskjellige varianter av stridsvognen.

Medium Tank M3 ble første gang brukt i kamp ved Gazala i Libya i mai 1942, av den britiske hæren i form av varianten Grant I. Den representerte et svært nyttig tilskudd til amerikanske og britiske styrker til tross for at den relativt raskt ble begynt erstattet av stridsvognen M4 Sherman. Den ble nedklassifisert fra april 1943, og erklært utdatert fra april 1944.

I alt ble det fra midten av 1941 til desember 1942 produsert 6258 M3 stridsvogner, og den ble under andre verdenskrig, i tillegg til USA og Storbritannia, også brukt av Australia og Sovjetunionen. Omkring 1200 M3 nådde frem til Sovjetunionen, som brukte stridsvognen fra sommeren 1942.

Blant de viktigste og mest kjente militære kjøretøy basert på M3 Medium Tank er den canadiske stridsvognen Ram, den selvdrevne haubitseren Priest og den første varianten av panserjageren M10.

Spesifikasjoner

Medium Tank M3 hadde et mannskap på seks, og var utrustet med en 75-millimeter kanon og en 37-millimeter kanon

  • Vekt: 27 tonn
  • Lengde: 5,64 meter
  • Toppfart: 42 km/t
  • Rekkevidde: 193 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg