Faktaboks

Lech Wałęsa
Uttale
lekk vawˈensa
Født
29. september 1943, Popowo, Polen
Lech Walesa

Lech Walesa utenfor Lenin-verftet i Gdańsk 17. juni 1983.

Lech Walesa
Av /Ap, Scanpix.
Lech Wałęsa

Lech Wałęsa. Foto fra 1989.

Av /NTB Scanpix ※.

Lech Wałęsa er en polsk politiker og tidligere fagforeningsleder. Han var president i Polen fra 1990 til 1995. Wałęsa ble i 1983 tildelt Nobels fredspris for sin innsats som leder av fagforeningen Solidaritet.

Fagforeningsleder

I 1967 ble Lech Wałęsa ansatt som skipselektriker ved Lenin-verftet i Gdańsk. På denne tiden var Polen en del av østblokken, landene som ble kontrollert av Sovjetunionen. I desember 1970 oppsto det uro og streik ved verftet, og i 1976 ble Wałęsa oppsagt. 2. mai 1980 startet en ny streik, og Wałęsa tok seg inn på verftet 14. august 1980. I selvbiografien En vei av håp (1987) skriver han at det da var enighet blant arbeiderne at han skulle bli den fremste «lederen», fordi han hadde så lang ansiennitet og kjente arbeidermiljøet, og fordi han «var en mann med bena på jorden, så langt fra noen teoretiker.»

Wałęsa ledet forhandlingene som førte fram til en avtale med myndighetene 31. august 1980 om blant annet retten til å danne frie fagforeninger. Dette førte til at utsendinger fra streikekomiteer over hele Polen i september dannet den nye fagorganisasjonen Solidaritet, med Wałęsa som leder. Dette var den første uavhengige fagorganisasjonen i Øst-Europa.

Da Polen innførte unntakstilstand 13. desember 1981, ble Lech Wałęsa arrestert sammen med andre fagforeningsledere. Han ble løslatt i november 1982. I 1983 ble han tildelt Nobels fredspris. For å unngå å forlate Polen lot han sin kone, Danuta Wałęsa, motta prisen i Oslo.

Etter en ny streikebølge i 1988 deltok Wałęsa i forhandlinger med de kommunistiske myndighetene fra februar 1989. I april 1989 kom myndighetene med politiske innrømmelser som gjorde slutt på ettpartistyret. Dette banet veien for at Lech Wałęsa dannet valgalliansen Solidaritet og inngikk en avtale med regjeringen om de første delvis frie valg i Polen, som ble avholdt 4. juni 1989. Dette valget ble en stor seier for valgalliansen Solidaritet. Valget var første fase i landets demokratiseringsprosess fram til et fritt og uavhengig Polen med deltakelse i euro-atlantiske samarbeidsorganisasjoner.

Politisk karriere

I 1990 ble Wałęsa valgt til Polens president. Ved presidentvalget i november 1995 ble han slått i andre valgomgang av Aleksander Kwaśniewski fra Den demokratiske venstrealliansen, mens han ved presidentvalget i 2000 bare fikk 1,01 prosent av stemmene i første valgomgang.

Som president la Wałęsa vekt på å konsolidere demokratiet og å få innført markedsøkonomi. På det utenrikspolitiske feltet ble det regionale samarbeidet fremmet gjennom Polens deltakelse i etableringen av Visegradgruppen (1991) og Østersjøstatenes Råd (1992).

I 1997 startet Wałęsa et nytt kristelig-demokratisk parti som han ledet til 2000.

Annen virksomhet

I 1995 tok Wałęsa initiativ til etablering av tenketanken Lech Wałęsa-instituttet i Gdańsk. Formålet er å støtte pro-demokratiske bevegelser i Polen og andre land.

Wałęsa bor i Gdańsk, hvor det Europeiske Solidaritetssenteret ble etablert i 2014. Senteret er et moderne museum med en permanent utstilling som viser Solidaritets historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Walesa, Lech (1987): En vei av håp. En selvbiografi. Oslo: Gyldendal norsk forlag, ISBN 82-05-17382-6

Kommentarer (2)

skrev Sten Lundbo

Takk for ditt sprsømål. Uttale av fornavn og etternavn står i faktaboksen.
Mvh Sten Lundbo

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg