Leander er eit mannsnamn som går tilbake til det greske Le-andros. Forleddet tyder ‘løve’ og etterleddet ‘mann’.

Personar med namnet Leander

Kulturell bruk

  • Hero og Leander er eit gresk kjærastepar i eit dikt som vart skrive på 400-talet. Kvar natt svømte Leander over Hellesponten (det nåverande Bosporos) for å møte kjærasten Hero.
  • Leander i Ludvig Holbergs komediar.

Kjende personar med namnet Leander

Eit utval personar med namnet Leander, og som er omtalt i Store norske leksikon:

Namnestatistikk

I 2022 var det 2 531 menn i Noreg som hadde Leander som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire. I 2022 var det 87 gutar som fekk namnet Leander.

Av dei som heitte Leander i perioden 1900–2017, var det 60 prosent som hadde dette namnet som det andre førenamnet, til dømes Tor Leander. Dette inneber at 40 prosent hadde Leander som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire.

Utvikling i bruk av namnet

I tillegg til dei bibelske namna er det stort sett berre namn av gresk og latinsk opphav som har tre stavingar, til dømes Leander. Dette gjeld dessutan namn som Adrian, Fabian, Julian, Kristoffer, Marius, Nikolai og Teodor. Til liks med mange bibelske namn var desse klassiske namna mest brukte rundt år 2000.

Utvikling i bruk av namnet Leander frå 1880
Utvikling i bruk av namnet Leander frå 1880
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg