Le Front de Libération du Macina (Macina frigjøringsfront) regnes som den største islamistiske opprørsbevegelsen i det sentrale Mali. Gruppen ble dannet og ledet av Hamadoun Koufa og er også kjent som Katiba Macina. Flere ganger er det blitt rapportert om at Koufa er blitt drept, senest etter et fransk flyangrep på basen hans i Macina i november 2018, men han er senere dukket opp i videoer distribuert i sosiale medier.

Faktaboks

Også kjent som

Katiba Macina

Macina er betegnelsen på Nigerelvens innlandsdelta i Mopti-regionen i Mali som er FLMs kjerneområde.

FLM presenterte seg for første gang i en video publisert i mai 2016, og i mars 2017 stod Koufa frem i en ny video i en felles front sammen med ledere for tre andre jihadistgrupper i Mali.

Grunnlag

FLM er en salafistisk organisasjon og er knyttet til Ansar al-Dine som er en annen opprørsbevegelse i Nord-Mali. Koufa regnes som en ”jihadist-entreprenør” ved at han oversetter en global jihadistisk agenda til en lokal og nasjonal kontekst som reflekterer de sosiale og politiske spørsmål folk er opptatt av.

Opprør

I 2012 tok flere jihadistgrupper kontrollen over Nord-Mali og i januar 2013 rykket de sørover. Den maliske hæren var i dårlig forfatning, og regjeringen kalte derfor på franske styrker stasjonert i Tsjad for å slå tilbake opprørene (se Opération Serval). Ved landsbyen Konna i Mopti-regionen ble opprørshæren slått tilbake i et avgjørende slag mellom 11. og 18. januar 2013.

Ny vekst

Fra 2015 har imidlertid små væpnede grupper av jihadister etterhvert etablert seg i regionen igjen, men denne gangen ikke som en invaderende hær. I stedet har de gradvis og stykkevis tatt kontroll over nye områder ved drap på landsbysjefer og andre som samarbeider med myndighetene. Dette har fått hæren og statsapparatet til å trekke seg tilbake til byene.

Denne taktikken kombineres med spredning av propaganda som spesielt fordømmer elitenes vanstyre og korrupsjon. På denne måten har FLM, i likhet med andre jihadistgrupper, visst å spille på folks misnøye med myndighetene. Dette har gjort at de har fått en viss oppslutning lokalt. Spesielt mange pastoralister av Fulani-folket har sluttet seg til FLM. Mange av dem har lenge følt seg marginalisert, fordi de stadig mister tilgang til viktig beiteland ved utvidelse av jordbruksområder, ofte i form av store prosjekter i statlig regi. Dette har ført til et stort antall konflikter mellom gjetere og bønder. I flere slike konflikter støtter FLM og andre opprørsgrupper pastoralistene, mens hæren støtter bøndene. Det er derfor vel så mye lokal og nasjonal politikk som religiøs overbevisning som rekrutterer folk til FLM.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg