Leïla Slimani, fransk-marokkansk journalist og forfatter. Hun vokste opp i Rabat i en velstående familie: den fransk-algeriske moren var lege; den marokkanske faren bankmann og statssekretær. Familien snakket fransk hjemme, Slimani gikk på den franske skolen i Rabat og flyttet til Paris for å studere i en alder av 17 år.

Etter studier i statsvitenskap og flere år som journalist, debuterte hun som forfatter med romanen Dans le jardin de l'ogre (I trollets hage) i 2014, en mørk og nærmest klinisk beretning om en nymfoman kvinne, og fikk sitt store gjennombrudd i 2016, med Chanson douce (Søt sang), som hun mottok Goncourt-prisen for.

Chanson douce handler om en barnepike fra beskjedne kår som dreper barna til den velstående familien hun jobber for. Romanen er basert på den sanne historien om en barnepike i New York som tok livet av barna hun passet, men gjennom en bred tematikk knyttet til galskap, sosial ulikhet og den skjøre balansen mellom hat og kjærlighet, inngår den også i en intertekstuell dialog med Jean Genets skuespill Les Bonnes (Hushjelpene, 1947) og Claude Chabrols film Cérémonie (1995), som begge var inspirert av historien om Papin-søstrene, to tjenestepiker som myrdet sine arbeidsgivere i Paris i 1933.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.