Faktaboks

Lazarus Chakwera

Lazarus McCarthy Chakwera

Født
5. april 1955
Lazarus Chakwera
Lazarus Chakwera jubler foran en folkemengde etter at valget i 2019, som erklærte hans motstander Peter Mutharika for vinner, ble annullert.
Av /NTB.

Lazarus Chakwera er en malawisk teolog og politiker. Han ble Malawis sjette president i juni 2020.

Bakgrunn og utdanning

Chakwera ble født i Lilongwe i 1955 mens Malawi fremdeles var en britisk koloni. Hans far var grunnskolelærer og drev litt jordbruk for å supplere familieinntekten. Chakwera tilhører Chewa-folket som er en av de største etniske gruppene i landet, hovedsakelig bosatt i den sentrale provinsen.

Chakwera fikk sin første universitetsgrad fra Universitetet i Malawi i 1977, og studerte senere teologi ved University of the North i Sør-Afrika. Sin doktorgrad fikk han fra Trinity International University i USA i 2000, og ble professor ved det pan-afrikanske teologiske seminaret i 2005.

Chakwera var lenge en religiøs leder. Men da han gikk inn i politikken i 2013, frasa han seg lederskapet i pinsevennmenigheten Assemblies of God som han hadde ledet siden 1989.

I 1977 giftet han seg med Monica Chakwera. Sammen har de fire barn (en sønn og tre døtre).

Politisk karriere

Chakwera ble valgt som leder for Malawi Congress Party i 2013. Som parlamentsmedlem fra valgkretsen Lilongwe North West i perioden 2014–2019 var han leder av opposisjonen. Han overrasket det politiske miljøet ved å erklære seg som presidentkandidat for sitt parti før valget i 2019, som han vant etter datidens valgordning. Dette valget var imidlertid omstridt og ble kjent ugyldig av Grunnlovsdomstolen som samtidig beordret nyvalg innen 150 dager.

Domstolen tolket også begrepet majority (flertall) som å bety 50 prosent pluss én av de avgitte stemmene. Denne tolkningen avvek fra den vanlige oppfatningen som innebar at vinneren av et valg kun trengte 'de fleste' (bare en 'pluralitet') av de avgitte stemmene i henhold til den etablerte valgordningen first-past-the-post som så langt hadde blitt praktisert. 'Pluralitet' innebar at en president (og andre folkevalgte som parlamentsmedlemmer) kunne bli valgt med færre enn 50 prosent av de avgitte stemmene så lenge hun/han fikk flere stemmer enn noen av de øvrige kandidatene.

Den nye autoritative tolkningen endret hele valgsystemet i Malawi og skapte ny politisk dynamikk. Siden partisystemet i Malawi er oppsplittet i mange, er det lite sannsynlig at ett parti vil få 50 prosent pluss én stemme. Forut for nyvalget i juni 2020 gikk Chakwera derfor sammen med United Transformation Movement (UTM) og et halvt dusin mindre partier i en valgallianse under navnet 'Tonse' (som betyr 'sammen'). Lederen for UTM, Saulos Chilima, ble visepresidentkandidat. Denne alliansen vant det nyutskrevne presidentvalget i juni 2020 med 58 prosent av stemmene.

Etterhvert oppsto det gnisninger i Tonse-alliansen. Chilima mente avtalen gikk ut på at Chakwera skulle være president i den første terminen, mens Chilima skulle overta ved neste valg i 2025. Det synes ikke Chakwera å akseptere, selv om han ikke har sagt det eksplisitt. Etter at Chilimas navn ble nevnt i en rapport utarbeidet av Anti-korrupsjonsbyrået (ACB), ble han av Chakwera fratatt sine funksjoner som visepresident. Dette trekket bekrefter de interne stridighetene innen Tonse-alliansen.

I utenrikspolitikken har Chakwera pleiet gode relasjoner med Storbritannia og USA, de øvrige vestlige landene, samt FN, Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet. Kina har blitt en viktig bistandspartner, særlig i bygging og finansiering av infrastrukturprosjekter. Regionalt i det sørlige Afrika er Malawi medlem av Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (Southern African Development Community – SADC) som han var formann for i perioden 2021-2022.

Som president er Chakwera blitt kritisert for nepotisme i utnevningen av regjeringsmedlemmer, og for manglende kjønnsbalanse, samt favorisering av sentralprovinsen som han selv kommer fra, på bekostning av provinsene i nord og sør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg