Faktaboks

Layla Baʻalbakki

Laylā Baʿalbakkī, Laila Baalbakki, Laila Baalbaki, Leyla Baʻlabakki, Leila Ba'albakki

Uttale

[ˈlajlaː baˈʕalbakːiː/ ˌbaʕlaˈbakːiː]

Født
1936, Beirut

Layla Baʻalbakki er en kvinnelig libanesisk forfatter. Hun er kjent for romanen Anā aḥyā (Jeg lever), som er en milepæl i arabisk kvinnelitteratur, og novellen Safīnat ḥanān ilā 'l-qamar (Et ømhets romskip til månen), som vakte sterk offentlig kritikk.

Biografi

Hun er født og vokst opp i et sjia-preget Sør-Libanon. Baʻalbakki begynte på et litteraturstudium ved Université Saint Joseph i Beirut, men fullførte ikke studiene. Isteden ble hun journalist ved lokale aviser og tidskrifter.

Forfatterskap

I sin første roman, Jeg lever (1958), beskriver Baʻalbakki frigjøringsprosessen til en ung libanesisk kvinne med bakgrunn i et tradisjonelt sørlibanesisk sjia-milyø. Romanen, som umiskjennelig viser en rekke selvbiografiske trekk, regnes som milepæl i utviklingen av arabisk kvinnelitteratur. Men det var på grunn av novellen Et ømhets romskip til månen (1963) at forfatteren ble anklaget for å ha vekket offentlig forargelse ved å gjengi "obskøne" scener. Prosessen skapte en stor skandale, og selv om Baʻalbakki ble frikjent, sluttet hun deretter å skrive skjønnlitterære tekster.

Viktige verk

  • Anā aḥyā (Jeg lever, 1958), roman
  • al-Āliha al-mamsūkha (De stygge gudene, 1960), roman
  • Safīnat ḥanān ilā 'l-qamar (Et ømhets romskip til månen, 1963), noveller

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg