Layla Baʻalbakki

Faktaboks

Layla Baʻalbakki

Laylā Baʿalbakkī, Laila Baalbakki, Laila Baalbaki, Leyla Baʻlabakki, Leila Ba'albakki

Uttale

[ˈlajlaː baˈʕalbakːiː/ ˌbaʕlaˈbakːiː]

Født
1936, Beirut

Artikkelstart

Layla Baʻalbakki er en kvinnelig libanesisk forfatter. Hun er kjent for romanen Anā aḥyā (Jeg lever), som er en milepæl i arabisk kvinnelitteratur, og novellen Safīnat ḥanān ilā 'l-qamar (Et ømhets romskip til månen), som vakte sterk offentlig kritikk.

Biografi

Hun er født og vokst opp i et sjia-preget Sør-Libanon. Baʻalbakki begynte på et litteraturstudium ved Université Saint Joseph i Beirut, men fullførte ikke studiene. Isteden ble hun journalist ved lokale aviser og tidskrifter.

Forfatterskap

I sin første roman, Jeg lever (1958), beskriver Baʻalbakki frigjøringsprosessen til en ung libanesisk kvinne med bakgrunn i et tradisjonelt sørlibanesisk sjia-milyø. Romanen, som umiskjennelig viser en rekke selvbiografiske trekk, regnes som milepæl i utviklingen av arabisk kvinnelitteratur. Men det var på grunn av novellen Et ømhets romskip til månen (1963) at forfatteren ble anklaget for å ha vekket offentlig forargelse ved å gjengi "obskøne" scener. Prosessen skapte en stor skandale, og selv om Baʻalbakki ble frikjent, sluttet hun deretter å skrive skjønnlitterære tekster.

Viktige verk

  • Anā aḥyā (Jeg lever, 1958), roman
  • al-Āliha al-mamsūkha (De stygge gudene, 1960), roman
  • Safīnat ḥanān ilā 'l-qamar (Et ømhets romskip til månen, 1963), noveller

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg