Lauryn Hill

Faktaboks

Lauryn Hill
Lauryn Noel Hill
Født
25. mai 1975, South Orange, New Jersey
Lauryn Hill under en konsert i Brasil i 2007.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Lauryn Hill er en amerikansk rapper, vokalist og låtskriver fra New Jersey. Hun slo igjennom som frontfigur i hiphopgruppa The Fugees på begynnelsen av 1990-tallet, før hun hadde stor solosuksess med debutalbumet The Miseducation Of Lauryn Hill i 1998. Hun er av mange regnet som en av de viktigste rapperne og en av de mest sentrale artistene fra 1990-tallet.

The Fugees

Lauryn Hill startet i 1989 The Fugees sammen med Pras og Wyclef Jean. De fikk stor suksess med albumene Blunted On Reality (1994) og ikke minst The Score (1996). Sistnevnte album solgte hele 14 millioner eksemplarer, og Fugees ble med singlene «Killing Me Softly», «Ready Or Not» og «No Woman No Cry» den mest toneangivende gruppen i musikkåret 1996. Året etter gikk imidlertid de tre medlemmene videre med hvert sitt soloprosjekt, og med noen få unntak i 1998 og i 2004–2005 har de ikke spilt konserter eller vært i studio sammen.

Solokarriere

Hill platedebuterte som soloartist i 1998 med det grensesprengende albumet The Miseducation Of Lauryn Hill. Albumet ble en enorm suksess hos både publikum og kritikere og ble blant annet belønnet med fem Grammy-priser. På unikt vis blandet hun r&b, soul, hiphop, reggae og pop, og skapte et av de førende albumene innen tidlig neo-soul.

Etter soloalbumet har Lauryn Hill i stor grad trukket seg tilbake fra rampelyset, men hun utga i 2002 livealbumet MTV Unplugged No. 2.0 til blandede kritikker. Hennes største hits er «Doo Wop (That Thing)» fra 1998 og og «Turn Your Lights Down Low» fra 1999. Sistnevnte er en posthum duett med Bob Marley, som er faren til hennes samboer Rohan Marley. Lauryn Hill har dessuten hatt flere små filmroller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg