Lauritz Andreas Sand

Faktaboks

Lauritz Andreas Sand
Født
1. september 1879, Trondheim
Død
17. desember 1956, Bærum, Akershus

Lauritz Sand tegnet på Grini 1942. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Lauritz Sand
Av /NTB Scanpix ※.
Byste av Lauritz Sand ved Grinimuseet på Ila med påskriften «NEI», det eneste torturistene klarte å få ham til å si. Laget av billedhuggeren Ib Schmedes, avduket 7. juni 1952. Foto: privat, gjengitt med tillatelse av Ann Rode.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lauritz Andreas Sand var en norsk motstandsmann og offiser. Før andre verdenskrig var han forretningsmann i Nederlandsk Ostindia (Indonesia).

Etter den tyske okkupasjonen kom Sand på et svært tidlig tidspunkt med i den hemmelige militære etterretningsorganisasjonen XU. Som en av organisasjonens fremste pionerer ble han både sentral i arbeidet med å kartlegge tyske militære installasjoner og i den videre distribueringen av etterretningsmaterialet til Sverige og Storbritannia. Etter noen måneder kom imidlertid Sand i Gestapos søkelys, og den 25. september 1941, ble han arrestert og påført varige helseskader etter å ha blitt utsatt for svært grov tortur.

Da historien om denne mishandlingen etter hvert ble kjent, og Sands evne til å motstå torturen uten å gi Gestapo nye opplysninger kom frem, ble han omtalt som «Norges mest torturerte person» og nærmest betraktet som en legendarisk skikkelse. Mesteparten av tiden frem til frigjøringen tilbrakte han som sengeliggende fange på Grini fangeleir.

I løpet av de første etterkrigsårene ble Sands helsetilstand noe bedre, men helt restituert ble han aldri. Han brukte mye av sine gjenværende krefter på å arbeide for krigsinvalidenes sak.

En byste av Sand ble avduket ved Grini i 1952.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Harald Olsen

Hei!Jeg har en rekke bilder far Laurits Sands liv, med tillatelse til at bruke de der jeg måtte finne det riktig. Bildene er gitt meg av datter-datter tilo Laurits Sand. Samtlige er digitalisert (.jpg). Hvis SNL ønsker å bruke bildene så kan anmodning sendes til fagansvarlig Harald Olsen, på adresse harald@olsen.dk.

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for kommentar. Dette høres veldig interessant ut, vi vil ta kontakt. Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg