Laurent Binet

Faktaboks

Laurent Binet
Født
19. juli 1972
Laurent Binet
Av /Gyldendal.

Artikkelstart

Laurent Binet er fransk forfatter, som fikk sitt litterære gjennombrudd med HhhH, eller Slakteren fra Praha (2010), som han ble tildelt den høythengende Goncourt prisen for.

Bakgrunn

Etter litteraturstudier arbeidet han som fransklærer i ungdomsskolen og på videregående skole i Seine-Saint-Denis. Han har også vært timelærer ved Université Paris 8.

Forfatterskap

Han debuterte i 2000 med det han selv omtaler som en «surrealistisk fortelling», Forces et faiblesses de nos muqueuses (våre slimhinners styrker og svakheter). I 2004 kom den selvbiografiske La vie professionnelle de Laurent B. (Laurent B.s yrkesliv), om forfatterens erfaringer som lærer i den franske skolen.

I 2010 fikk han sitt litterære gjennombrudd med HhhH, eller Slakteren fra Praha (originaltittel: HHhH [akronym for Himmlers Hirn heiβt Heydrich / Himlers hjerne heter Heydrich]. Norsk oversettelse i 2012), som han blant annet mottok Prix Goncourt du Premier Roman for. Boken er oversatt til 35 språk.

HhhH, eller Slakteren fra Praha forteller historien om attentatet mot nazi-lederen Reinhard Heydrich i 1942, utført av de tsjekkoslovakiske motstandsmennene Jozef Gabčík og Jan Kubiš. Boken ble utgitt som en roman, men Binet insisterer på at det ikke finnes fiktive elementer i den. Den inneholder en rekke betraktninger om forholdet mellom fiksjon og virkelighet, spørsmål om man ikke nødvendigvis fiksjonaliserer gjennom å fortelle, og tanker om fremgangsmåten som brukes i boken for å fortelle historien om Heydrich, Gabčík og Kubiš.

I 2012 utgav Binet en bok om François Hollandes presidentkampanje, Rien ne se passe comme prévu (Ingenting går som planlagt), og i 2015 en roman med tittelen La Septième Fonction du langage (norsk oversettelse: Språkets syvende funksjon, 2016) der det fiktive utgangspunktet er at ulykken 25. februar 1980, som førte til litteraturforskeren og semiologen Roland Barthes' død den 26. mars samme år, egentlig var et mord, og at vesken han bar på den dagen inneholdt et dokument om språkets syvende funksjon, som gjør det mulig å overbevise nærmest hvem som helst om hva som helst. For sistnevnte mottok Binet blant annet Le prix Interallié.

Utgivelser i norsk oversettelse

  • HHhH (2010). Norsk oversettelse: HhhH, eller Slakteren fra Praha (2012)
  • La Septième Fonction du langage (2012). Norsk oversettelse: Språkets syvende funksjon (2016)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg