Faktaboks

Laura Codruța Kövesi

Etternavnet gjengis også som Kovesi

Født
15. mai 1973, Sfântu Gheorghe
Laura Codruța Kövesi
Laura Codruța Kövesi er en rumensk bekjemper av korrupsjon
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Laura Codruța Kövesi er en rumensk jurist som er spesielt kjent for sitt arbeid mot korrupsjon. Fra høsten 2019 er hun leder for EUs nyopprettede statsadvokatkontor for etterforskning og straffeforfølgelse av forbrytelser mot EUs budsjett.

Bakgrunn og tidlig karriere

Kövesi ble født i Sfântu Gheorghe, men vokste opp i Mediaș, dit familien flyttet da faren ble statsadvokat der i 1980. I Mediaș utmerket hun seg som basketballspiller og kom på juniorlandslaget som vant sølv i Europamesterskapet i 1989. Hun studerte jus ved Universitetet i Cluj-Napoca fra 1991 til 1995. Etter studiene hadde hun flere stillinger i påtalemyndigheten i Sibiu. I 2006 ble hun, bare 33 år gammel, utnevnt til riksadvokat i Romania, en åremålsstilling hun hadde i seks år. Romania hadde aldri hatt en så ung riksadvokat før, og heller aldri en kvinne.

Romanias fremste korrupsjonsjeger

I 2013 ble Kövesi ledende statsadvokat i det rumenske antikorrupsjonsdirektoratet DNA (Direcția Națională Anticorupție). Under hennes ledelse fra 2013 til 2018 ble direktoratet et effektivt organ for å bekjempe korrupsjon også i høyere politiske kretser. Det ble tatt ut tiltale mot blant annet 14 som var eller hadde vært statsråder, 39 deputerte, fire senatorer, ett medlem av Europaparlamentet foruten mange ordførere. Av de tiltalte ble over 90 prosent domfelt. I meningsmålinger ble DNA etter hvert en institusjon som fikk stor tillit i det rumenske samfunnet, langt høyere enn for eksempel parlamentet.

Avskjed

Samtidig så mange politikere med ublide øyne på virksomheten. Dette kom til uttrykk da den sosialdemokratiske regjeringen med statsminister Viorica Dăncilă og justisminister Tudorel Toader i 2018 forsøkte å få henne avskjediget med påstander om uregelmessigheter i tjenesten. Magistratrådet (Consiliul Superior al Magistraturii), som skal sikre rettsvesenets uavhengighet, og som har en rådgivende funksjon i en slik sak, uttalte seg mot avskjedigelse. Landets president, Klaus Iohannis, avslo å godkjenne avskjedigelsen. Da Konstitusjonsdomstolen kom til at presidenten ikke kunne motsette seg dette, fikk hun avskjed i juli 2018. Hennes første åremålsperiode gikk fra 2013 til 2016. Den andre skulle ha vart til april 2019.

Støtte fra Den europeiske menneskerettsdomstolen

Etter at hun var fjernet fra stillingen, gikk hun til sak mot Romania ved Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Den gav henne i mai 2020 medhold ved å fastslå at hun i Romania ikke hadde fått anledning til rettslig å bestride lovligheten av avskjedigelsen, siden den avgjørende behandlingen i Konstitusjonsdomstolen bare hadde dreid seg om de formelle sidene ved presidentens handlemåte i saken, ikke om det var lovlig grunn til å si henne opp. Hun fikk også medhold i at hennes ytringsfrihet var blitt krenket, fordi hun var avskjediget på grunn av kritikk hun som antikorrupsjons-leder hadde reist mot reformer i justissektoren, reformer som etter hennes vurdering truet rettsvesenets uavhengighet og kampen mot korrupsjon, sentrale områder i hennes stilling som statsadvokat.

Toppstilling i EU-organ mot økonomiske forbrytelser

Etter avskjeden i 2018 søkte Kövesi stillingen som sjef for EUs nyopprettede statsadvokatkontor for etterforsking og straffeforfølgelse av alvorlige forbrytelser på tvers av landegrensene mot EUs budsjett, EPPO (European Public Prosecutor's Office). I februar 2019 fikk hun flest stemmer av søkerne i flere av de innledende rundene i ulike EU-organer, men hun ble motarbeidet av Romanias regjering.

Sommeren 2019 gikk flere land som opprinnelig hadde gått inn for en fransk kandidat, over til å støtte Kövesi. Blant disse landene var også Frankrike. I september 2019 gikk et stort flertall innen COREPER, en ambassadørkomité som forbereder saker for Rådet i EU, inn for Kövesi, og i oktober ble hun endelig godkjent i stillingen for en åremålsperiode på syv år. Hennes første oppgave blir å bygge opp den nye institusjonen, som skal være operativ innen november 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg